Un oradean si-a ridicat o casa Earthship, cu pereti din 600 de cauciucuri vechi

Oradeanul Simon Szabó nu si-a dorit un proiect clasic când a decis sa îsi construiasca o casa, reusind sa îsi ridice o locuinta bazându-se pe inventia unui american ce presupune ca peretii locuintei sa fie ridicati din cauciucuri uzate.

   

Oradeanul a aflat despre casele Earthship, inventie a unui american bazata pe construirea peretilor din cauciucuri, dar si pe faptul ca acestea au o arhitectura ecologista, intrarea facându-se printr-o mini-sera cu rol de captare a luminii si caldurii soarelui.
„Mi-am dorit o casă pasivă, care asigură confort termic cu un consum minim de energie”, explică bărbatul, pentru Bihoreanul.

Astfel, acum trei ani, când a hotărât să îşi construiască o casă eco, Simon Szabó s-a documentat și s-a convins că acesta e modelul care i se potriveşte.

„M-a convins ideea de reutilizare a cauciucurilor uzate, care sunt peste tot. Dacă un extraterestru vine pe pământ, va crede că la noi anvelopele sunt o resursă naturală, că ar creşte undeva, atât de multe sunt”, spune tânărul de 36 de ani.

Deşi inventatorul conceptului propune ca inclusiv fundaţia casei să fie din cauciucuri, Simon a ales totuși să toarne una din beton, ca să asigure trăinicie locuinţei, dat fiind că terenul pe care o ridică se află pe dealurile din Podgoria.

Odată fundaţia întărită, împreună cu prieteni şi rude, Simon a început construcţia propriu-zisă. Zile la rând a aşezat cauciuc lângă cauciuc, umplând golurile cu pământ şi pietre, pentru a-şi ridica pereţii casei întinse pe aproape 150 metri pătraţi. În total, a folosit circa 600 de anvelope, toate luate gratis de la vulcanizări.

„Sunt cauciucuri de care nimeni nu mai avea nevoie”, spune Simon. Fiecare perete al casei este format din zece rânduri de cauciucuri, având circa doi metri înălţime. „Sunt groşi şi rezistenţi”, e sigur proprietarul.

Inedit la o astfel de casă este şi că intrarea, orientată spre soare, este de fapt o mini-seră din sticlă.

„În seră poţi cultiva legume, dar, mai ales, captează lumină şi căldură. Aşa încălzeşti casa”, spune Simon. ‘Acum, când casa încă nu e tencuită şi are pierderi de căldură, temperatura din interior ajunge la 20 de grade’, mai precizează el.

Pentru a avea energie electrică, Simon a racordat casa la reţeaua publică, dar pe viitor vrea să monteze panouri fotovoltaice, ca să-şi asigure autonomia şi din acest punct de vedere.

Conceptul Earthship înseamnă şi economisirea la maximum a apei. Drept urmare, casa are acoperişul din tablă, astfel încât să poată colecta uşor apa de ploaie. În spatele construcţiei are îngropat un rezervor uriaş, conectat la sisteme performante de filtrare, aşa că stăpânul casei poate consuma exclusiv apa care cade din cer, ba chiar o va şi reutiliza.

„Apa menajeră va fi filtrată şi folosită şi în seră”, explică el.

Simon lucrează acum la finisaje şi speră să termine munca anul viitor, pentru că nu a angajat nicio echipă de muncitori, construcţia fiind ridicată exclusiv de el împreună cu prietenii.

Arhitectura Earthship este un concept brevetat de americanul Michael Reynolds în anii 70. Bărbatul, de meserie arhitect şi cu preocupări ecologiste, şi-a dorit să creeze case care să înmagazineze cât mai mult din lumina şi căldura soarelui şi, totodată, să fie făcute din materiale naturale, reutilizate. Reynolds a propus ca materie primă cauciucurile, demonstrând că, lipite laolaltă cu tencuială din pământ bătut, acestea sunt rezistente şi izolante.