Un nou fenomen EL NINO se va produce în această iarnă. 2018, unul dintre cei mai călduroşi ani

Există 70% şanse ca în această iarnă să se producă la nivel global un nou fenomen EL NINO, care va influenţa temperaturile şi vremea pe întreg mapamondul, avertizează Organizaţia Meteorologică Mondială. Deşi mai puţin intens ca în iarna 2015-2016, fenomenul îngrijorează prin apariţia sa la un interval de numai doi ani.

   

Ultimul El Niño a avut loc în iarna 2015-2016, iar efectele sale au avut impact asupra vremii la nivel global. Totuşi, cercetătorii nu se aşteaptă ca anul acesta, fenomenul să fie la fel de intens.
Potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale, schimbările climatice influenţează dinamica tradiţională a acestor fenomene.

El Niño sau Oscilaţia de Sud este un eveniment natural care implică temperaturi fluctuante ale suprafeţelor oceanice din Pacific şi influenţează vremea din întreaga lume.


În iarna 2015-2016, El Niño a fost unul dintre cele mai puternice fenomene înregistrate vreodată şi a avut impact asupra temperaturilor la nivel mondial. Astfel, 2016 a fost declarat anul cu cele mai ridicate temperaturi.

Pe lângă căldură, evenimentul a provocat seceta din Africa, unde s-a înregistrat scăderea producţiei agricole în multe ţări. America de Sud s-a confruntat cu inundaţii în Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay.

Fenomenul şi-a pierdut din putere şi, conform modelelor organizaţiei, există o şanse de 70% pentru un alt El Niño care să se dezvoltă până la sfârşitul acestui an.

„OMM nu se aşteaptă ca El Niño pe care îl anticipează să fie la fel de puternic ca fenomenul din 2015-2016, dar va avea, totuşi, un impact considerabil”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.”Prognozarea din timp a acestui eveniment va contribui la salvarea multor vieţi şi a unor pierderi economice considerabile.”

El Niño se produce în zona tropicală sudică, din cauza încălzirii la suprafaţă a apelor Oceanului Pacific şi a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând secete, furtuni şi inundaţii.

Anul acesta a început cu contrariul lui El Niño, aşa-numita fază La Niña, apele s-au răcit şi a urmat o perioadă de secetă şi vânt.


Pentru prima dată, Organizaţia Meteorologică Mondială a pus la un loc actualizarea fenomenului El Niño cu o perspectivă climatică sezonieră globală pentru perioada septembrie-noiembrie.

Prognoza spune că o creştere a temperaturilor normale ale suprafeţei este aşteptată în aproape toată regiunea Asia-Pacific, Europa, America de Nord, Africa şi o mare parte a coastei Americii de Sud.

În timp ce evenimentele El Niño apar în mod normal la fiecare cinci până la şapte ani, reapariţia evenimentului atât de apropiată de cea precedentă sugerează influenţa schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice influenţează dinamica tradiţională a evenimentelor El Niño şi La Niña, precum şi impactul acestora”, a spus Petteri Taalas. „2018 a început cu un fenomen La Niña slab, iar efectul său de răcire nu a fost suficient ca să reducă tendinţa generală de încălzire, ceea ce înseamnă că anul acesta este pe cale să fie unul dintre cei mai călduroşi ani”.