Tudor Chirilă: „Votez Iohannis. Că doar nu m-am tâmpit, după ce am stat doi ani în stradă la proteste!”

Alături de Oana Pellea, Mihai Şora şi Victor Rebengiuc, de Mihai Călin, Medeea Marinescu sau Marius Manole, actorul şi solistul Tudor Chirilă (45 de ani) a fost una dintre cele mai emblematice figuri artistice care au îndurat gerul şi ploile protestelor #Rezist – reacţia admirabilă a societăţii civile faţă de atacul declanşat asupra României europene de cuplul Dragnea-Tăriceanu.

   

Într-o intervenţie live pe pagina sa de Facebook, Chirilă a vorbit despre turul 2 al alegerilor prezidenţiale, ce va avea loc duminică, 24 noiembrie. El i-a îndemnat pe români să iasă la vot, fiind de părere că boicotul nu reprezintă în niciun caz o soluţie. Iar argumentele artistului au fost unele de mare bun-simţ.

De ce va merge Tudor Chirilă la vot
„Eu cred că în acest tur, şi întotdeauna – fie că vorbim de alegeri locale, prezidenţiale, europarlamentare – este vorba de un exerciţiu democratic. Despre faptul că noi, în mod normal, ar trebui să ne dorim ca prezenţa la vot să crească. Asta ar trebui să le propunem şi să le spunem şi copiilor noştri. Mergeţi la vot, pentru că este un exerciţiu democratic, indiferent de cine sunt candidaţii!”

„Să nu uităm că nu suntem singura ţară care are candidaţi la prezidenţiale pe care îi putem pune sub semnul întrebării. Pentru că în ultima vreme aud foarte multă lume că este nemulţumită şi că nu o să mai meargă la vot pentru că o să-l pedepsească pe Iohannis. Sau că e nemulţimită lumea că n-a ajuns Dan Barna în turul 2. Sau că a ajuns candidata PSD în turul 2. Dacă vrei să impui ceva într-o ţară, nu o poţi face decât fiind prezent la vot.“

„Trebuie să ieşim la vot, şi asta e o chestie foarte clară! Ce votăm? E simplu. Pe noi ce ne interesează pe termen lung? Ne interesează un Parlament care să nu mai fie dominat de PSD. PSD a demonstrat cu vârf şi îndesat că nu doreşte binele acestei ţări. Vinde iluzia că doreşte binele acestei ţări unor votanţi captivi, needucaţi şi pe care noi riscăm de foarte multe ori să-i considerăm adversari, când ei de fapt sunt victime.”

„Eu o să votez cu Iohannis, era evidentă chestia asta. Că doar n-am stat doi ani de zile în stradă, la proteste, ca să votez acum cu Dăncilă. Nu m-am tâmpit. Nu pot să mă supăr atât de tare pe Iohannis, deşi merită, aşa încât să-l pedepsesc eu şi să nu-i dau votul. Că aşa citesc pe internet. Au unii impresia că votul lor e din aur sau din cristale Swarowski şi n-o să-l dea lui Iohannis. Asta mi se pare contraproductiv. De fapt, nu-ţi dai ţie o şansă să poţi pretinde o schimbare. Deşi consider că a făcut foarte multe greşeli şi că nu a folosit funcţia prezidenţială aşa cum ar fi trebuit s-o folosească, o să votez cu Iohannis.”

„Trec şi peste faptul că refuză să meargă la o dezbatere cu doamna Dăncilă. Cu toate astea, eu aleg să-mi aduc aminte de lucrurile bune. Eu aş fi mers la dezbaterea prezidenţială doar ca să-i pun Vioricăi Dăncilă o singură întrebare: «Doamna Dăncilă, nu vă deranjează să vă prezentaţi în turul al doilea drept candidat al PSD în condiţiile în care nu stăpâniţi bine limba română? Vă pregătiţi să ieşiţi în lumea largă ca preşedinte al acestei ţări fără să stăpâniţi limba ţării dumneavoastră? Iar greşelile dumneavoastră sunt o sursă de meme-uri pe internet. Chiar aşa?». Atât voiam.“

„Revenind, am să votez totuşi cu Iohannis pentru că, atunci când eram cu toţii în stradă, în ianuarie 2017, când voiau să dea OUG 13, Iohannis a fost la şedinţa de guvern. A făcut un gest care cred că, în momentul acela, a pus frână acelei ordonanţe. Deci, eu n-am stat în stradă doi ani de zile ca să o las pe Dăncilă să ajungă preşedinte! Este simplu. Viorica Dăncilă este produsul unui partid care a distrus sistematic România. Şi nu uitaţi de alegerile parlamentare de anul viitor! Trebuie să alegem un Parlament care, cu presiunea constantă a cetăţenilor, să înceapă să dea legi bune pentru ţara asta.“