Tu ai știut asta? Iată cât de des recomandă medicii să schimbi lenjeria de pat!

Mulți oameni spală lenjeria de pat pe măsură ce se murdărește și, după părerea lor, aceasta devine murdară la fiecare trei sau patru săptămâni. Într-adevăr, murdăria vizibilă apare în această perioadă, dar murdăria invizibilă acoperă toate așternuturile tale mult mai devreme.

   

Deja după o săptămână, pe cearșafuri se adună o mulțime de acarieni minusculi de praf care se hrănesc cu mare plăcere cu particule de piele moartă care ne părăsesc corpul, în timp ce ne aflăm în pat. De obicei, omul doarme în jur de 6-9 ore pe zi. În tot acest timp, corpul său se află în contact cu microbi și bacterii și încălzește cu temperatura lui patul, creând astfel un mediu foarte confortabil pentru aceste microorganisme.

Joshua Zeichner, medic dermatolog, director al departamentului de cercetări cosmetice clinice în cadrul Centrului Medical Mount Sinai din New York, susține:

„Aflarea regulată într-un pat plin de celule moarte și tot felul de creaturi vii, inclusiv acarieni de praf, poate duce la o serie de probleme – începând cu iritarea pielii și până la acnee. Recomand ca lenjeria de pat să fie spălată cel puțin o dată pe săptămână. Este bine să o faci și mai des, mai ales dacă ești bolnav sau obișnuiești să te culci după antrenament fără să faci baie.”

Se recomandă ca lenjeria de pat să fie spălată la cea mai înaltă temperatură la care poate rezista țesătura. Cu cât apa este mai fierbinte, cu atât mai puțini microbi și acarieni vor rezista spălării. În același timp, nu este preferabil să folosești parfumuri sau balsamuri suplimentare, deoarece toate acestea pot provoca iritații ale pielii. Folosește o cantitate minimă de praf de spălat, în mod ideal, fără miros.