Trecem sau nu la ora de iarnă? Decizia a fost luată și românii trebuie să știe asta

În ultimele săptămâni în presă a apărut informația că s-ar putea ca toată Europa să renunțe la ora de iarnă, în urma unui sondaj în care europenii au fost de acord cu inițiativa parlamentarilor.

   

Întrucât pentru a renunța la ora de iarnă e nevoie de votul parlamentarilor europeni, iar proiectul trebuie dezbătut, deci vorbim despre un proces un pic mai complicat, anul acesta vom trece la ora de iarnă, însă s-ar putea să fie ultimul an în care să dăm ceasul înapoi cu o oră.
Nu se știe cu exactitate dacă nu cumva se va renunța la ora de vară pentru a menține ora de iarnă, căci și despre ora de vară au apărut numeroase dezbateri mai ales în mediul online.

Astfel că românii urmează să dea ceasul înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 spre 28 octombrie 2018. Ora de iarnă s-ar menține astfel până pe 31 martie 2019.

Ceasul se va da în spate încât ora 4 va deveni ora 3, deci vom recupera ora de somn pierdută la trecerea la ora de vară.

Efectele trecerii la ora de iarnă
Schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară a avut loc în România pentru prima dată în 1932, în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică din octombrie. Practica a ramas în vigoare până în 1943, atunci când legea trecerii la ora de vară a fost anulată și reintrodusa 36 de ani mai târziu, în 1979.

În ciuda faptului că ne vom putea bucura de o oră în plus de somn, ora de iarnă poate avea și câteva efecte secundare nu tocmai plăcute. De exemplu, mulți oameni se plâng de insomnii, nervozitate sau chiar depresie din cauza trecerii de la ora 04:00 la ora 03:00.

Mai mult, în această perioadă se poate instala și astenia de toamna și care afectează mai ales femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Printre simptomele acestei afecțiuni se află de multe ori dificultatea de ne ridica din pat, stări de rău, oboseală.