Țara fără Mc’Donalds și cazinouri, unde energia și educația sunt gratuite și nimeni nu își încuie ușa!

Imaginează-ți un stat fără forțe armate, cu educație și energie gratuită, o țară, unde toți oamenii se cunosc între ei și nu încuie casele și mașinile pe noapte. O țară, unde nu există fast food și cazinouri. Sună de parcă ar fi o utopie, dar un astfel de loc într-adevăr există. Bine ați venit în Islanda!

   

Este cunoscută ca fiind patria vikingilor, ghețarilor, gheizerelor și a oamenilor bogați. După ce criza internațională a călcat în picioare economia mastodonților europeni, lumea a început să vorbească despre miracolul economic islandez. Statul islandez poate servi drept exemplu pentru alte țări, dar acesta e ultimul lucru pe care și l-ar dori cei de la putere. De ce? Citește în continuare.

Islanda a învins criza economică mondială datorită ,,revoluției pașnice”
În 2008 Islanda a trecut prin prăbușirea sistemului bancar, dar deja peste 7 ani a devenit și mai bogată, decât era până la criză. În loc să ofere asistență financiară băncilor, acestea au fost naționalizate, iar conducătorii necinstiți au fost condamnați la închisoare.


Pe 23 octombrie 2012, mii de islandezi au ieșit la referendum pentru a susține constituția. 93% din cetățeni s-au expus pentru a nu întoarce datoriile creditorilor străini.

Comunitatea internațională a perceput revoluția pașnică cu ostilitate. Olanda și Marea Britanie solicitau să se achite datoriile cetățenilor lor și amenințau cu sancțiuni aspre. FMI a promis să întrerupă orice finanțare.

Însă Islanda nu s-a supus presiunii. ,,Ni se spunea, că dacă nu vom accepta condițiile comunității internaționale, vom deveni nordul Cubei. Dar dacă am fi acceptat, am fi devenit nordul Haiti-ului” – a spus atunci președintele Olafur Grimsson.

Fără forțe armate și cu polițiști foarte pașnici
Țara este păzită numai de polițiștii de frontieră, iar cei, care doresc să se înscrie în rândurile forțelor armate, pot face serviciul militar în Norvegia, conform unui acord bilateral.

Datorită nivelului scăzut de criminalitate, polițiștii nu au pistoale. Este un loc foarte sigur, unde copiilor li se permite să se plimbe singuri, iar deținuților (înafară de cei mai periculoși, care sunt foarte puțini) li se permite să meargă acasă de sărbători. Cu siguranță, este una din cele mai confortabile țări pentru a trăi.


Islanda utilizează energia geotermală
Aici se practică alimentarea centralizată a căldurii, în timp ce apa vine direct din izvoarele termale fierbinți. Apa rece de la robinet poate fi utilizată în orice cantități. Spre deosebire de alte țări europene, în Islanda energia este gratuită.

Fără Mc’Donalds
Ultimul local cu fast food din Islanda s-a închis în 2009. Delicatesele preferate ale urmașilor de vikingi sunt – carne afumată de rechin și cap de oaie fiert.

Educație gratuită
Învățământul în școli și universități este gratuit, însă pentru grădiniță islandezii trebuie să plătească.

Chiar dacă unele lucruri îți pot părea incredibile, totuși deja ani la rând Islanda nu părăsește topul celor 10 țări cu cel mai înalt nivel de trai. De ce nu urmăm modelul acestei minuni economice și noi? Nu este o întrebare deloc simplă…