Suprataxă de 1.400 de lei la un botez de la o biserică din Piteşti. Arhiepiscopia cercetează cazul

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului s-a autosesizat după postarea unei piteştence pe o reţea de socializare şi susţine că face cercetări la o biserică din Piteşti, unde preoţii ar fi pretins la un botez, potrivit femeii, o suprataxă de 1.400 de lei.

   

Relatarea femeii, postată pe grupul de Facebook „Piteşti, oraşul meu!” a fost distribuită de peste 100 de ori.

„Jecmănesc pur şi simplu oamenii”
Piteşteanca povesteşte cum preoţii i-au pus pe naşii unui copil botezat la biserica din Cartierul Trivale într-o ipostază în care au ajuns să plătească de aproape 10 ori echivalentul taxei legale deja achitate în avans.

„Cum este posibil aşa ceva? Un botez la biserică 1.400 lei? Fără chitanţă, fără nimic. La biserica Sf. Andrei. Ruşine. Când am întrebat, ne-au spus că taxa este de 150 lei. Şi naşii dau cât vor. Surpriza a fost când naşii s-au dus să plătească. Fiind cu prea mult bun simţ, nu au spus la nimeni atunci să nu strice o zi aşa specială. Când am aflat, am zis clar că preoţii de acolo jecmănesc pur şi simplu oamenii. După turul bisericilor unde întrebasem cât este botezul cel mai mult era în centru. Am zis că fiind biserică de cartier, 150 lei taxa este ok. Şi cât mai vroiau naşii. Dar 1.400 este foarte mult. Pentru o nuntă atunci cât costă? Aviz pentru cei care mai vor botez la această biserică în Piteşti”, a scris Mădălin Ontoiu.

A urmat o avalanşă de comentarii cu referire la respectivul lăcaş de cult, dar şi la alele.

„Aceeaşi experienţă am avut-o şi noi de două ori”, a scris Diana V.

„Acelaşi preot, discuţie cu familia unui om decedat de COVID: „- La ce firmă de pompe funebre aţi apelat? – La…cutare. – Dar ştiţi că avem şi noi, aici, pompe funebre…- Ne pare rău, nu am ştiut. – Data viitoare să ştiţi! ….”

Arhimandritul Caliopie Ichim:
„Vom stabili clar despre ce e vorba” Am încercat să aflăm de la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului dacă această suprataxare e normală, legală sau tolerată de Biserica Ortodoxă. „Nu e tolerată, dar noi am demarat o cercetare şi vom stabili clar despre ce e vorba. Ideea este că nu doamna, personal, a dat acei bani, şi ei i s-a povestit. Astfel încât adevărul e undeva la mijloc”, a precizat pentru „Adevărul” Arhimandritul Caliopie Ichim.

Reprezentantul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului a explicat şi cum se stabilesc taxele (cele legale, cu chitanţă) pentru nunţi/botezuri şi de ce diferă de la o biserica la alta. „Aceste taxe sunt stabilite de fiecare parohie, prin Consiliul parohial compus din aproximativ zece credincioşi. Depinde de nivelul parohiei, urban sau rural. Dar depinde şi de ce hotărăsc cei din Consiliu. Acea sumă despre care vorbeşte doamna nu se referă la taxa pentru botez, ci la toate cheltuielile ocazionate de eveniment”, mai spune Arhimandritul Caliopie Ichim.

Cât despre alte eventuale reclamaţii cu privire la astfel de practici, Arhimandritul Caliopie Ichim şi exemplele de soluţionare a acestora, arhimandritul a precizat doar că „există o taxă fixă stabilită de Consiliu, apoi, sunt unii care mai lasă o donaţie pentru biserică”. „Noi n-am avut caz în care un preot să condiţioneze săvârşirea botezului de o suma anume”, mai spune arhimandritul.