Studiu. Risc redus de infectare cu Covid19, prin atingerea suprafețelor contaminate

Risc redus de infectare cu Covid19, prin atingerea suprafețelor contaminate. Cercetătorii au descoperit acest lucru, dar transmit în același timp, că nu este unul neglijabil.

   

Cercetătorii de la Institutul Federal Elveţian de Ştiinţă şi Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College London şi Tufts University din SUA, au aflat că riscul de a lua coronavirus de pe suprafețele unde acesta s-a depus, este ″mai mic de 5 la 10.000″⁣, informează știrileprotv.ro

De altfel, oamenii de știință transmit că nu trebuie să neglijăm măsurile de siguranță, deși s-a aflat acest lucru, în urma studiului. Acesta a fost realizat anul trecut, în aprilie-iunie, în zona Boston, Massachusetts. S-au analizat 350 de eşantioane diferite, prelevate de pe suprafeţe frecvent atinse: mânerele uşilor, tastatura bancomatelor, pompe de benzină şi butoanele semafoarelor. După ce s-au colectat toate eșantioanele și au fost analizate, doar 8% dintre acestea aveau urme de Covid19, cu risc de infectare mic.

″Ţinând cont de zecile de obiecte atinse în fiecare oră, riscul unei persoane de a se infecta va creşte, desigur, dacă o mulţime de oameni sunt purtători ai virusului – deşi riscul de transmitere prin alte căi ar creşte, de asemenea, în special dacă distanţarea socială nu este respectată, sau în spaţii aglomerate″⁣, a precizat Timothy Julian din cadrul departamentului de microbiologia mediului de la Eawag.

Cercetătorii: ”Mesele și vesela să fie dezinfectate corespunzător”
Pentru că oamenii pot tuși sau strănută peste o masă, este foarte important ca acestea să fie bine dezinfectate și spălate. Aici, contaminarea are un grad mai mare de transmitere, decât în cazul celorlalte obiecte menționate anterior.

″Probabilitatea ca cineva să tuşească sau să strănute peste o masă şi să fie prezente acolo picături cu încărcături virale ridicate este mult mai mare decât în cazul unui buton sau al unui mâner de uşă – aşadar, este în continuare foarte important ca mesele şi vesela să fie dezinfectate şi spălate corespunzător″⁣,a notat Timothy Julian, citat pe site-ul Eawag.

Specialiștii mai precizează că prelevarea coronavirusului de pe suprafețele atinse poate fi un ajutor pentru testele clinice, încât să se afle toate cele necesare despre temutul virus.

″La fel ca în cazul eşantionării apelor reziduale, monitorizarea ARN-ului SARS-CoV-2 de pe suprafeţe frecvent atinse ar putea fi un instrument util – în plus faţă de testele clinice – pentru a furniza o avertizare timpurie a tendinţelor COVID-19″⁣, a mai explicat Timothy Julian.

Având în vedere studiul, precauția față de infectare este foarte importantă, mai ales că și-au făcut apariția noi tulpini în lume. Noua tulpină a SARS-COV2 din Marea Britanie se află în peste 60 de țări, inclusiv în România. Ea este mai periculoasă decât prima variantă a coronavirusului.