Statuia controversată, cea mai înaltă din lume. Este de două ori mai înaltă decât Statuia Libertății din New York

Statuia controversată dedicată fostului viceprim-ministru al Indiei, Sardar Vallabhbhai Patel, a fost inaugurată într-un peisaj mirific din vestul Indiei, construcția uriașă stârnind indignarea activiștilor de mediu care susțin că aceasta a distrus habitatul numeroaselor viețuitoare din zonă și a dus la strămutarea unor triburi indigene protejate până acum de lege.

   

Statuia are o înălțime de 182 de metri și a devenit cea mai înaltă din lume, depășind Templul Buddha din China, care a fost până acum cea mai mare statuie din lume cu o înălțime de 128 de metri. Statuia Unității, cum este aceasta denumită, se află pe o mică insulă numită Sadhu Bet, iar privirea lui Patel este îndreptată spre barajul artificial Sardar Sarovar. Pentru a putea fi vizitată, insula a fost legată de continent cu ajutorul unui pod, dispune de un muzeu în interiorul bazei statuii, o grădină memorială, un parc de distracții și chiar un hotel care să găzduiască turiștii dornici să poposească aici peste noapte.

Proiectul a costat în total 420 de milioane de dolari, iar pentru realizarea sa aproximativ 185 de familii, în majoritate grupuri tribale cu statut special protejat, au fost îndepărtate cu forța din casele lor și strămutate. Statuia Unității, care este îmbrăcată în bronz, nu va rămâne cea mai înaltă statuie pentru mult timp. În doi ani, o statuie și mai înaltă, reprezentând conducătorul marathi Chhatrapati Shivaji din secolul al XVII-lea, va fi terminată în largul coastei Mumbai. Această statuie va avea o înălțime de 212 de metri.

Sardar Vallabhbhai Patel a fost primul ministru de interne al Indiei moderne și viceprim-ministru. Acesta a integrat cu succes peste cinci sute de state autonome în noua națiune independentă. În ultimul timp, Patel a devenit un simbol al unității pentru hindușii din actualul partid de guvernământ de la New Delhi. Mulți cred că construcția statuii are conotații politice, aceasta având menirea de a influența alegătorii, mai ales că următoarele alegeri din India vor avea loc la începutul anului viitor.