Stare de alerta nationala! Pesta porcina africana se extinde pe zi ce trece! Iata unde au fost confirmate noi focare!

Pesta porcina este o boala virala, extrem de contagioasa, care afectează deopotriva porcii domestici si pe cei salbatici.

   

Virusul pestei porcine africane, care a intrat în Romania în vara anului trecut cel mai probabil din Ucraina, este mortal pentru porc, dar inofensiv pentru om. Totuşi, la nivel economic, el poate genera probleme extrem de grave.
Marii crescatori de porcine sustin ca daca Guvernul si Ministerul Agriculturii nu se implica mai mult, raspandirea virusului la nivelul intregii ţari este doar o chestiune de timp. In prezent 8 judete din sud-est si nord-vest sunt afectate de virus: Tulcea, Constanta, Braila, Ialomita, Calarasi (n.r. nu au fost depistate cazuri în Calaraşi, dar e considerat judet de granita, tampon cu Bulgaria), Satu Mare, Salaj si Bihor.


Noi focare ale pestei porcine africane au apărut în judeţul Brăila. Este vorba despre trei comune din Insula Mare a Brailei, in localitatile Marasu, Magura si Bandoiu, unde au fost luate masuri de monitorizare, control si combatere ale bolii, astfel încat sa se impiedice raspandirea virusului.

Acestea se adauga celor deja existente pe raza comunei Frecatei, tot din Insula Mare, si a comunelor Bertestii de Jos si Stancuta, de pe terasa judetului. Autoritatile veterinare, ajutate de Politie, Jandarmerie, ISU si Armata, vor începe operatiunile de eutanasiere a porcilor din cele trei localitati unde au aparut noile focare de boala.
Pana la ora actuala, autoritatile au reusit sa întocmeasca dosare de despagubire pentru toate cele 233 de gospodarii de pe raza comunei Bertestii de Jos, unde s-au eutanasiat în total 1.161 de porci. Dosarele vor fi trimise astazi la Bucuresti, urmand ca în termen de 90 de zile crescatorii sa îsi primeasca banii.

La Frecatei, au fost eutanasiati porcii din 25 de gospodarii, în total 1.020 de capete, dintre care pentru 703 s-au finalizat dosarele de evaluare, iar azi vor fi trimise la Bucuresti, urmand ca restul de 317 sa fie întocmite în zilele urmatoare. Pentru comuna Stancuta, întocmirea dosarelor de despagubire va începe saptamana viitoare, dupa cum ne-a informat conducerea Directiei Sanitar Veterinare Braila.