STARE DE ALERTĂ. Amendă uriaşă pentru nepurtarea măştii. LISTA celor mai banale amenzi

Premierul Ludovic Orban a venit cu ultimele date în ceea ce privește amenzile din starea de alertă și de când se vor da acestea. După ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, acesta a dat declarații în această privință și a clarificat și de ce în ultimele trei zile nu s-a dat amendă.

   

Ce amenzi riscați să plătiți în starea de alertă și pentru ce
De la intrarea în vigoare a legii, cu toate măsurile, obligațiile și interdicțiile valabile în timpul stării de alertă, sunt stabilite și toate contravențiile și sancțiunile ce pot fi aplicate.

Amenzile care pot fi date în stare de alertă sunt de la 500 la 15.000 de lei. Dacă ele sunt plătite în termen de 15 zile de la aplicare, cel amendat va plăti doar jumătate din sumă.

De exemplu:

– nepurtarea măștii care să acopere gura și nasul în spațiile publice închise sau în transportul în comun se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei;
– participarea la mitinguri, concerte în aer liber, procesiuni, manifestări culturale sau slujbe religioase în spații închise se sancționează, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei;
– organizatorii acestor evenimente interzise în stare de alertă vor fi amendați însă cu sume de la 3.000 până la 15.000 de lei;

– nerespectarea izolării la domiciliu sau a carantinei atrage o amendă între 1.000 și 5.000 de lei;
încălcarea restricțiilor de circulație, amendă între 500 și 2.500 de lei.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă, un document de întrebări şi răspunsuri cu privire la starea de alertă, oferind detalii despre cum se defineşte zona metropolitană, ce trebuie bifat pe declaraţia pe propria răspundere în diferite situaţii sau ce sancţiuni se aplică pentru nepurtarea măştii în spaţii închise. De asemenea, autorităţile au transmis detalii cu privire la numărul de persoane care pot participa la diferite evenimente familiale.

Cum se defineşte zona metropolitană în interiorul căreia cetăţenii nu au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a se deplasa ?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localităţile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri faţă de principalul oraş (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).

Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul Bucureşti şi întreg teritoriul judeţului Ilfov.

Persoanele peste 65 de ani au vreo restricţie de a ieşi din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?

Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricţionează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările şi de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.