Sorina Săcărin, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie din SUA, noi imagini din pandemie: „Sorina refuză să mai vorbească românește”

Un cunoscut caz de adopție a ultimilor ani din România are un final fericit. Imaginile cu o fetiță care își strigă neputința în fața adulților, au uimit pe toată lumea anul trecut. În prezent, Sorina este mai fericită că oricând, iar din imagini se poate observa chipul surâzător, trecut de atâtea ori prin clipe dificile.

   

După scandalul mediatizat anul trecut, în care se observă răspunsul unui copil la procedurile și lipsa de emoție din partea autorităților române, Sorina se află în SUA, alături de familia sa, fiind readoptată.

Astfel, Sorina a dobândit un certificat de naștere american, la fel ca un copil născut în SUA, potrivit unui interviu exclusiv acordat pentru Spotmedia.

Momentul de adopție a fost unul memorabil. Mama Sorinei: ”Momentul acela ne-a fost furat în România”
Mama adoptivă a Sorinei spune că readoptarea a fost un moment de bucurie, moment furat in România

”După toată nebunia prin care am trecut, am readoptat-o și aici în America, că să aibă și toate actele americane, dar și momentul de bucurie, când spune judecătorul: ’ești adoptat!’ Momentul acela ne-a fost furat în România. N-am vrut s-o privăm de el”, spune Ramona Săcărin, mama Sorinei.


Atașamentul față de cei care i-au adus o rază de lumina în viață au făcut-o pe Sorina să-i numească ”părinți” încă din clasa a II-a, cuvinte rostite cu tot dragul.

Deși în urmă cu un an nu știa limba engleză, nici măcar vocabularul limbii române nu era dezvoltat suficient, Sorina i-a uimit pe cei din jur cu evoluția sa, vorbind și limba spaniolă. Imediat ce a început clasa a III-a, primul lucru pe care l-a spus a fost acela că este cea mai bună din clasa.

Fericirea se poate vedea în ochi, când își povestește noua viață: ”E un copil fericit, care zâmbește nu doar cu gura, ci mai ales cu ochii, când își povestește noua viață și experiențele”

O urmă a trecutului domină în viață Sorinei, fiind refuzul de a vorbi limba natală și de a vizita România. Întrebată dacă vrea să viziteze România, Sorina a răspuns că nu își dorește acest lucru.

Momentul aplicării deciziei judecătorești a uimit o întreagă țară, anul trecut
Abandonată și crescută în familia unor asistenți maternali, poliția și procurorii au venit, anul trecut, să o ia din casă în care a trăit șapte ani, aplicând o dezicie judecătorească definitivă de a fi dată spre adopție unei familii de români stabiliți in SUA. Intervenția autorităților a fost criticat la vremea respectivă ca fiind una dură.

După ce a fost refuzată de o familie pentru a fi dată spre adopție, o altă familie din SUA s-a hotărât să facă acest pas. Însă, asistenta maternală, deși nu mai avea dreptul asupra fetei, nu intenționa să renunțe la ea și nu a pregătit-o în acest sens.