Secretele ciorbei de peste spuse de un lipovean. „Nu apa de Dunare da gustul ciorbei de peste. Dar, poti sa le-o arunci turistilor…”

Ruşii lipoveni din Brăila, o comunitate cu două mii de membri, conform ultimului recensământ, concentrată în cartierul Pisc din municipiu, păstrează neîntinate de sute de ani nu doar tradiţiile creştineşti, ci şi pe cele culinare, lăsând moştenire din generaţie în generaţie zeci de reţete de mâncăruri cu amprentă profund lipovenească.

   

Cum păşeşti în cartierul lipovenesc din Brăila, intri parcă într-o altă lume şi îţi vin imediat în minte cuvintele spuse de Nicolae Iorga, după vizitarea satului Pisc: “Şi aşa, în veacul cinematografelor şi automobilelor, mii şi mii de oameni trăiesc în preajma oraşelor mari, de care se feresc cu groază, păstrând neatinsă datina comunicării cu sfinţii şi a unei iubiri de oameni dezinteresate şi naive”.

Recunoscuţi pentru pasiunea lor pentru pescuit, care înainte le asigura hrana de zi cu zi, lipovenii pregătesc şi astăzi peştele după vechile reţete inventate de pescari în zilele şi nopţile petrecute pe malul Dunării, în Bălţile Brăilei.

Puţini ştiu că locuitorii satului Pisc, devenit mai apoi cartier al municipiului Brăila, vindeau peştele ca precupeţii ambulanţi, umblând cu căruţele din sat în sat, sute de kilometri în jurul Brăilei. Uneori, în locurile în care poposeau, făceau câte un borş de peşte la pirostrie, de se opreau trecătorii şi le cereau să guste din “minunea” care le încânta simţurile. “Când apucau să şi guste din această minune, rămâneau îndrăgostiţi pe viaţa de borşul de peşte lipovenesc”, spune Anastasia, femeie trecută de 75 de ani, care ştie de la bunicul ei, pescar de meserie, reţeta celebrului borş de peşte lipovenesc.

ESTE ÎNCÂNTATĂ SĂ AUDĂ CĂ EXISTĂ INTERES PENTRU AFLAREA REŢETEI, AŞA CĂ NU STĂ PREA MULT PE GÂNDURI ÎNAINTE DE A O ÎMPĂRTĂŞI TUTUROR CELOR INTERESAŢI.
1. Nu exista ciorba de peste lipoveneasca,ucraineana, romaneasca sau turceasca. E marketing pentru turistii naivi.
2.Nu apa de Dunare da gustul ciorbei de peste. Apa este incolora, insipida si inodora. Dar, poti sa le-o arunci turistilor…

3. Ciorba de peste se face doar cu patru legume:cartofi, ceapa, ardei si rosii. Orice alta leguma adaugata strica gustul ciorbei. Deci reteta nu prea merge interpretata. Iarna pescarii foloseau doar cartofi si ceapa.
4.Este impropriu numit bors de peste, pentru ca este acrita cu otet, nu cu bors din tarate. Denumirea corecta este ciorba de peste.
5.Secretul ciorbei de peste consta in folosirea a cat mai multe specii de peste.Pescarii foloseau minim cinci tipuri de peste gras si mai slab.
6.Pescarii dupa ce curatau pestele lasau in el icrele, laptii si basica. Acestea dau o savoare deosebita ciorbei.
7. Pentru o ciorba de peste reusita, folositi doar peste din Delta sau Dunare. Pestele de crescatorie din cauza hranei cu care este alimentat are alt gust.Mult mai slab.
8.Cea mai buna ciorba de peste se face din peste proaspat. Congelarea lui strica gustul ulterior al ciorbei.
9. Ciorba se drege cu otet ,sare si leustean. Un gust deosebit are daca este mancat cu mujdei de usturoi.
10.Pescarii nu manancau ciorba in farfurie cu peste in ea. Pestele se scoatea pe un platou din lemn numit Stablea si se manca cu mujdei. Separat se manca ciorba dupa peste.