Se interzice cumularea pensiei cu salariul! Legea urmează să intre în vigoare

Multe persoane se pensionează și apoi continuă să lucreze. În astfel de situații se regăsesc, printre alții, foști polițiști și magistrați, care ajung să încaseze sume uriașe după ce se pensionează și își mai găsesc și un nou loc de muncă. În acest context, Raluca Turcan a propus un proiect care se interzică cumularea pensiei cu salariul, care urmează a intra în vigoare.

   

Nu mai putem încasa și pensie și salariu
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, vrea să facă mai multe modificări în sectorul economic, printre care și interzicerea în sistemul bugetar al cumulului pensie-salariu. În acest sens, numeroase pensii ale românilor urmează a fi reanalizate pentru a fi luate măsuri mai apoi.

Ministrul susține că mulți oameni care beneficiază de pensionare la o vârstă deloc înaintată așteaptă cu nerăbdare să iasă la pensie, ca mai apoi să se poată angaja și să primească și un salariu. În acest context, a crescut rata de pensionare, în timp ce natalitatea a scăzut.

„Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş. Dintre toţi aceştia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze.

Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei”, a spus Raluca Turcan la Digi24.

Când intră în vigoare proiectul
Proiectul inițiat de Raluca Turcan ar urma să intre în vigoare chiar în două săptămâni, moment din care vor începe schimbările. De atunci, sute de mii de pensionari vor trebui să se gândească serios la ce alegere iau: să primească doar un salariu, sau să rămână doar la pensie, pentru că nu se vor mai putea bucura de ambele lucrează în domeniul public.

Proiectul care ar produce marea schimbare ar urma să fie aprobat în Guvern în doar două săptămâni. Practic din acel moment, sute de mii de pensionari vor trebui să redevină doar salariați sau să renunțe la joburile plătite din bani publici. Interesant va fi cum se va proceda în cazul judecătorilor de la Curtea Constituțională, care încasează chiar mai multe tipuri de pensii, ajungând la venituri care depășesc 10.000 de euro lunar.

„Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Şi atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii şi salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat. Pe fond avem o creştere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiunea pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este şubredă”, a conchis aceasta.

În cazul celor care lucrează în regim privat, lucrurile stau altfel. Statul nu poate impune patronilor să-i dea afară pe angajații pensionați, dar avantaje tot există. Mulți oameni bine pregătiți se pot orienta către piața privată a muncii, ceea ce nu poate fi decât o veste bună.

„La privat nu poți să interzici cumularea pensiei cu salariul, însă, pe fond, în momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piața privată, oameni pregătiți, care pot reprezenta un input valoros pentru sistemul privat”, a mai spus ea.