Se întâmplă ceva extraordinar în lume chiar în aceste momente. Mulți dintre noi nu realizăm încă!

In urma cu cateva luni m-am eliberat de standardele societatii, adica am renuntat la toate dependentele pe care le aveam si de temerile ca acestea ma vor tine prizonierul acestui sistem’ spune Gustavo Tanaka, autor si antreprenor. ‘De atunci, am inceput sa privesc lumea dintr-o alta perspectiva. Din perspectiva faptului ca totul se schimba si ca majoritatea dintre noi nu ne-am dat seama inca de asta. De ce se schimba lumea? In cele ce urmeaza, voi enumera 8 motive care ma fac sa cred acest lucru’.

   

1. Nimeni nu mai poate suporta actualul model de angajare.
Ne atingem propriile noastre limite. Din ce in ce mai multor oameni care lucreaza in corporatii, le este tot mai greu sa faca fata job-urilor pe care le au. Lipsa unui scop incepe sa bata la usile noastre, iar acest lucru este perceput de catre foarte multi dintre noi lucid-living-2asemenea unui strigat disperat interior.

2. Se schimba modelul antreprenorial.
Acum cativa ani in urma, odata cu explozia start-up-urilor, mii de antreprenori si-au transformat propriile garaje in birouri pentru a crea idei de miliarde de dolari. Gloria finala era aceea de a atrage finantare din partea unui investitor. Cu banii investitorilor in mana, acestia se simteau ca si castigatorii Cupei Mondiale.

Dar ce se intampla, de fapt, dupa obtinerea finantarii? Bineinteles ca acestia au redevenit angajati. Investitorii sunt persoane care sunt, din pacate, nealiniate visurilor tale antreprenoriale, si carora nu le pasa de scopul tau, dorind sa transforma totul in bani cu orice pret. Rentabilitatea finala devine in acest fel, motorul principal al afacerii.

Multe start-up-uri stralucitoare au inceput sa cada din cauza acestui model al alergarii disperate dupa bani, care nu se termina niciodata. Este nevoie de o noua modalitate de a ne sustine eforturile, si sunt deja multi oameni buni care fac acest lucru.

3. Sporirea colaborarii.
Multi oameni au realizat deja faptul ca nu mai are niciun sens sa mearga inainte de unii singuri si pur si simplu refuza aceasta mentalitate nebuneasca de a „merge pe cont propriu”.

‘Stop, fa un pas inapoi si gandeste’, ne sfatuieste Gustavo Tanaka. Nu este absurd ca 7 miliarde de oameni, care traim pe aceeasi planeta, sa ne separam unii de altii? Ce logica are sa intorci spatele miilor (sau milioanele) de oameni care traiesc in acelasi oras?

Din fericire, lucrurile se schimba. Miscarile de ‘sharing’ si de colaborare in economie indica schimbarea ce are loc. Sporirea actiunilor de colaborare, de a impartasi si de a intinde o mana de ajutor catre celalalt, ne directioneaza spre ideea de unitate.

4. Incepem sa intelegem puterea Internetului.
Internetul este un lucru spectaculos si abia acum, dupa atatia ani, ii intelegem puterea. Internetul ne deschide spre intreaga lume, elimina orice bariera, distruge orice fel de separare, devenim o colectivitatate, iar in acest fel, se produc explozii de colaborare care determina intrajutorarea. Unele natiuni au avut parte de revolutii al caror catalizator a fost internetul.

De asemenea, internetul a distrus si controlul in masa. Marile grupari de mass-media, care pana acum controlau ceea ce aparea la stirile televizate, nu mai sunt singurele surse care detin informatia. Putem sa decidem singuri ce fel de informatii ne dorim, sa ne conectam la realitatea pe care o alegem si sa ne documentam despre ceea ce ne intereseaza cu adevarat.

Cu ajutorul internetului, cei mici capata voce. Cei care pana acum stateau in anonimat, devin cunoscuti. Lumea devine unita, iar ‘sistemul’ poate sa cada oricand.

5. Eliminarea consumismului exagerat.
Multi ani am fost manipulati, fiind incurajati sa consumam cat de mult posibil, sa cumparam tot ceea ce este nou pe piata, sa avem cea mai “tare” masina, ultimul iPhone, sa purtem cele mai cunoscute branduri, cat mai multe haine, pantofi si accesorii.

Cu toate acestea, multi oameni au inteles deja ca nimic din cele enumerate mai sus nu au, cu adevarat, rost. Tendintele spre o scadere a consumismului, catre o viata cumpatata, ne demonstreaza prin exemplul lor, cat de prost ne-am organizat pana acum viata, prin consumul excesiv de care am dat dovada. Tot mai putini oameni utilizeaza masini, tot mai putini oameni “arunca cu banii” in dreapta si stanga.

De fapt, nu ne trebuie mai nimic din ceea ce ni se spune ca avem nevoie, iar constientizarea acestei realitati poate distruge orice corporatie a carei prosperitate depinde de consumul exagerat.

Pagini: 1 2