RUSINE, ROMANIA ! Le Monde afirmă: foştii securişti din România sunt astăzi în parlament, în presă, în administraţie

Dosarele Securităţii şi regimul totalitar care controla viaţa românilor sunt tratate într-un amplu articol scris de jurnaliştii de la Le Monde, care susţin că primul preşedinte postdecembrist român, Ion Iliescu, a ales să uite comunismul, în loc să-l confrunte. Jurnaliştii cred că foştii securişti sunt astăzi infiltraţi în viaţa politică şi administrativă a României.

   

Deschiderea arhivelor Securităţii, produsă cu întârziere, a scos la iveală reţelele de spionaj şi mulţi dintre cei care şi-au văzut dosarul au constatat că cei care i-au denunţat au fost prietenii apropiaţi, vecinii sau chiar membri ai familiei.

În vremea comunismului, 10.000 de persoane au fost executate fără niciun proces.”A fost o experienţă totalitară unică. Ceauşescu a conceput Securitatea ca pe garda lui pretoriană, poliţia sa secretă nesupusă Moscovei”, explică pentru Le Monde Vladimir Tismăneanu, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru studiul dictaturii comuniste.

Jurnaliştii francezi spun că, după Revoluţie, puterea a revenit unui vechi cadru al Partidului Comunist, Ion Iliescu, ales de două ori preşedinte. Iliescu a mizat nu pe transparenţa crimelor din trecut, ci pe uitare. “Fără a ţine vreun discurs nostalgic, el a vrut să întoarcă pagina, să o ardă”

În 1999 a fost creat CNSAS, fără a obţine însă gestionarea întregii arhive, încredinţată succesorului Securităţii, SRI. “Trebuie să vină anul 2004 pentru ca România să îşi înfrunte demonii”, când actualul preşedinte, Traian Băsescu, a creat comisia Timăneanu şi a condamnat solemn, în faţa Parlamentului, comunismul, spun jurnaliştii de la Le Monde.

“Comunismul nu a dispărut, el s-a privatizat”
Decospirarea Monei Muscă, fost ministru al Culturii, acuzată că a denunţat activitatea studenţilor străini din campusul ei, în 1977, este interpretată de Le Monde ca fiind un gest mai degrabă simbolic, pentru că Mona Muscă avea o reputaţie impecabilă, datorată militantismului ei pentru o lege a lustraţiei.

Germina Nagat, de la CNSAS, povesteşte că erau între 10.000 şi 15.000 de ofiţeri de la Securitate la finele anului 1980. Mulţi au obţinut certificate de revoluţionari, care le-au dat privilegii la ieşirea la pensie. Ei sunt în parlament, în presă, în administraţie.
În finalul articolului, Le Monde scrie că Dan Voiculescu ar fi fost un personaj controversat, fiind obiectul unei anchete a CNSAS, care a demonstrat legăturile lui cu Securitatea. Jurnaliştii francezi au încercat să ia legătura cu Dan Voiculescu, dar răspunsul biroului de presă a fost scurt: “Subiectul nu ne interesează, nu corespunde strategiei noastre. Trecutul nu este grija noastră”