Rezidentii, chemati la gramada sa fie instruiti pentru Covid-19. Li s-a spus sa vina de acasa cu masti, manusi si dezinfectant, pentru ca Institutul National de Sanatate Publica nu are

Autorităţile încearcă să găsească soluții pentru scenariul în care spitalele vor fi asaltate de pacienţi. Aşa că medicii rezidenţi sunt chemaţi în ajutor. Aceştia îşi vor întrerupe stagiile şi vor fi trimişi în secţiile spitalelor, la unităţile de primiri urgenţe sau la ambulanţă. De asemenea, unele spitale anunţă că fac angajări. Se caută medici epidemiologi, pneumologi, dar şi asistenţi medicali.

   

Sute de rezidenti au fost chemati miercuri la Institutul National de Sanatate Publica pentru a fi instruiti sa stie ce sa faca in cazul suspiciunilor sau pacientilor confirmati cu coronavirus.

Imaginile postate pe retelele de socializare arata sute de oameni ingramaditi pe holurile institutiei, in conditiile in care astazi au intrat in vigoare restrictiile din Ordonanta Militara nr. 3 si, mai ales, rata in care sute de cadre medicale se imbolnavesc sau intra in izolare a devenit principalul motiv de ingrijorare, spitale intregi fiind inchise pentru decontaminare dupa ce au devenit principalele focare ale epidemiei in tara noastra.

Ahmed este medic rezident la medicină de urgență în anul V, la Spitalul Universitar Bucureşti. De dimineaţă s-a prezentat la Direcția de Sănătate Publică ca să afle unde va fi nevoie de el în perioada următoare. Recunoaşte că-l încearcă sentimente de teamă.

Pe lângă teamă, alți medici spun că sunt furioşi pe cei care nu au respectat indicaţiile autorităţilor, iar acum pun la grea încercare sistemul medical.

Aseară, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că a fost emis ordin de recrutare pentru rezidenţi. Aceştia ar urma să fie solicitaţi în etape, în funcţie de evoluaţia situaţiei generate de noul Coronavirus.

Pe bază de voluntariat, vor fi recrutaţi studenţii la Medicină începând cu anul IV.
Tinerii povestesc, pe retelele de socializare, ca, desi ei au solicitat ca instructajul sa fie facut online, cererea le-a fost respinsa, insa la final, dupa ce i-au chemat acolo fizic, le-au inmanat pe un stick instructiunile. Mai mult ei au fost amenintat cu incheierea contractului de munca

In plus, li s-a spus sa vina de acasa cu masti, manusi si dezinfectant, pentru ca Institutul National de Sanatate Publica nu are. Cand au contestat modul de organizare care ii expune riscurilor de infectare chiar dinainte sa aiba vreun contact cu pacientii, de la institutia care se ocupa cu sanatatea publica a romanilor li s-a spus pe un ton condescendent ca nu e ca si cum sunt intr-un spital.

„Astazi la INSP. Stransi puhoi peste 500 de insi (cei drept flux de 3..4 ore) sub amenintarea incheierii contractului de munca si cu sloganul ‘sunteti medici’. Noi om fi medici..dar voi sunteti oameni? ‘Nu inteleg reticenta rezidentilor, ca doar nu suntem spital, nu suntem bolnavi’. ‘Nu avem sa va dam manusi, masti si dezinfectant. Fiecare sa-si aduca’”, povesteste o rezidenta, pe Facebook.

O alta adauga ca „stimata care ne-a dat adeverintele i-a spus unei colege ca masca poarta doar cei care sunt bolnavi”. „Iar prezentarea pe care au refuzat sa o tina online ne-au pus-o pe un stick la final. Aparent puteam fi informati si electronic, in afara incubatorului”, a mai spus tanara rezidenta.

Alte rezidente le transmit romanilor sa se protejeze si sa stea in case, pentru ca „e jale” in sistemul de sanatate publica.

„Mesaj pentru colegii medici din toate specialitatile: if you act like a oaie, lupii will come (daca te comporti ca o oaie, vor veni lupi, n.red.). Combinezon protectie biologica oferit de Ministerul Sanatatii. Gluma! Masti si manusi aduse de acasa.

700 de rezidenti chemati in aceleasi sali in interval de 4-5 ore, claie peste gramada. Sa nu aveti impresia ca exista dezinfectanti si alte articole necesare protectiei in spitale.

Între timp, spitalele caută să angajeze personal.
De exemplu, Insitutul Marius Nasta vrea să angajeze pentru următoarele şase luni de acum înainte medici.

În ultimii ani, zeci de mii de medici şi asistenţi au plecat din ţară pentru salarii şi condiţii mai bune.