„Războiul” bradului de Crăciun din Bacău. „Nici nu zici că vin sărbătorile”

Municipalitatea băcăuană a decis ca, în locul bradului natural, amplasat, în fiecare an, în Piața Tricolorului, să monteze un stâlp îmbrăcat în cetină, stâlp pe care unii dintre băcăuani l-au botezat deja ”Coloana lui Viziteu”. A apărut și un grup de inițiativă, care face chetă pentru un brad de Crăciun adevărat.

   

Băcăuanii s-ar fi așteptat ca, după succesul de la alegerile locale, primarul să le ofere în dar – în semn de respect și de bucurie – un brad care să le mai schimbe starea de spirit.

„O instalație pe un par”
Nu a fost chiar așa. Piața Tricolorului, așa cum este cunsocută zona din centrul Bacăului, acolo unde în fiecare an era amplasat Bradul de Crăciun, a rămas goală.


”Totul e trist. Până și Alecsandri e trist (statuia lui Vasile Alecsandri era și ea în centrul atenției când băcăuanuii aveau brad). Au montat o instalație pe un par, pe post de brad, și gata. Nici nu zici că vin sărbătorile”, spune Florin Mardare, un băcăuan care obișnuia, an de an, să meargă în centru pentru a se bucura, împreună cu cei doi copii, de spiritul Crăciunului.

Anunțul Primăriei
Începuse și în Bacău o tradiție, pe 5 decembrie se aprindea Bradul de Crăciun, dar anul acesta nu a mai fost să fie. În loc de simbolul Crăciunului, administrația locală a anunțat că va monta un brad electric, pe care îl va pune în funcțiune pe 10 decembrie, dar ….nimic.

”Pentru că circulă tot felul de informații contradictorii, facem precizarea că bradul de Crăciun se va monta pe data de 10 decembrie.


Am preferat, anul acesta, să nu mai tăiem brad din pădure, prin urmare, vom monta unul cu joc de lumini, produs la Elba Timișoara. Are înălțimea de 8 metri și va fi plasat în fața copertinei luminoase din Piața Tricolorului”, anunța primarul Lucian Viziteu la începutul lunii decembrie.

COVID vs. brad?
Ulterior a apărut un brăduț în fața ”Prefecturii”, iar unii dintre băcăuani au crezut că e însuși „Bradul”, dar aveau să fie dezamăgiți. Nu era ”bradul electric” promis de administrație.

”Aș putea să cred că s-a evitat montarea unui brad mare în piațetă pentru a respecta distanța socială, dar la catedrală au închiriat un patinoar, unde merge multă lume. Acolo, nu sunt reguli pentru combaterea COVID-ului?”, se întreabă Maria Florea, o bunică ce se bucura împreună cu nepoții, pe 5 decembrie, de aprinderea bradului.