Profesoară bătută de un elev cu o ţeavă, umilită de familia acestuia. Ce daune morale trebuie să primească

Judecătoria Vaslui a obligat familia unui elev-problemă să despăgubească o profesoară care a fost victima unei agresiuni de neimaginat.

   

În urmă cu patru ani, cadrul didactic a fost atacat cu o ţeavă la ieşirea de la ore de către elevul de 12 ani, nemulţumit că fusese notat cu 4 în teză. Cazul petrecut în anul 2016 în localitatea vasluiană Todireşti a fost fără precedent pentru învăţământul din judeţ. Deşi poliţiştii au deschis o anchetă penală, elevul agresor nu a putut fi tras la răspundere penală, dată fiind vârsta sa, procurorii dispunând soluţia de clasare în dosar.

Umilită în continuare de elevul agresor şi de familia acestuia, profesoara s-a adresat instanţelor civile, solicitând judecătorilor să-i oblige pe părinţii agresorului la plata unor despăgubiri morale şi materiale. După mai mulţi ani de procese, Judecătoria Vaslui a admis cererea cadrului didactic şi i-a obligat pe cei doi părinţi să-i achite profesoarei vătămate suma de 11.000 lei cu titlu de daune morale. Decizia instanţei nu este încă definitivă. Motivarea sentinţei judecătoreşti scoate la iveală detalii revoltătoare. Profesoara arată în acţiunea înaintată judecătorilor cum a fost umilită şi nevoită să plece de la şcoala din satul natal, mutându-se într-un alt judeţ.

Cazul s-a petrecut pe 12 decembrie 2016, seara, în centrul comunei Todireşti, în timp ce profesoara se îndrepta de la şcoală spre casă. În ziua respectivă, adusese tezele elevilor de la clasa a VI-a B, iar agresorul fusese notat cu 4.50. După ce a primit teza, elevul a rupt-o în faţa clasei, sfidându-şi profesoara care îi era şi dirigintă. La finalul cursurilor, în jurul orelor 18.20, la scurt timp după ce a părăsit şcoala, în apropierea primăriei, profesoara a fost atacată de elevul de 12 ani. Înarmat cu o ţeavă, pe care o sustrăsese din sala de sport, acesta a lovit-o peste picioare şi spate, provocându-i leziuni ce au au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale. Tânăra a scăpat abia după ce un martor a intervenit, auzindu-i ţipetele.

Inspectoratul Şcolar şi Poliţia au deschis o anchetă în acest caz. Elevul era cunoscut în unitatea de învăţământ ca fiind unul cu grave probleme de comportament, care îşi agresa colegii şi aducea injurii cadrelor didactice. Faptul că diriginta îi chema părinţii la şcoală după fiecare incident, nu a dus la îmbunătăţirea atitudinii elevului, ba din contră. De altfel, profesoara agresată a menţionat în faţa judecătorilor că, după ce a fost agresată, a fost supusă presiunilor exercitate de părinţii acestuia, direct sau prin persoane interpuse.

Mai mult, elevul de 12 ani care a ameninţat, în mod repetat că ”îşi va duce treaba până la capăt”, după ce acesta a primit nota 1 la purtare, iar la reevaluarea notei la teză nota i-a fost micşorată de la 4,50 la 3,70.

Inspectoratul Şcolar şi Poliţia au deschis o anchetă în acest caz. Elevul era cunoscut în unitatea de învăţământ ca fiind unul cu grave probleme de comportament, care îşi agresa colegii şi aducea injurii cadrelor didactice. Faptul că diriginta îi chema părinţii la şcoală după fiecare incident, nu a dus la îmbunătăţirea atitudinii elevului, ba din contră.

De altfel, profesoara agresată a menţionat în faţa judecătorilor că, după ce a fost agresată, a fost supusă presiunilor exercitate de părinţii acestuia, direct sau prin persoane interpuse. Mai mult, elevul de 12 ani care a ameninţat, în mod repetat că ”îşi va duce treaba până la capăt”, după ce acesta a primit nota 1 la purtare, iar la reevaluarea notei la teză nota i-a fost micşorată de la 4,50 la 3,70.

Citeste mai mult