Primul pacient din lume diagnosticat simultan cu gripă și coronavirus

Primul pacient din lume diagnosticat cu gripă și coronavirus în același timp. Este un caz unic care vine din Mexic. Pacientul este o femeie în vârstă de 54 de ani, care are și alte probleme de sănătate. Starea ei de sănătate îi îngrijorează pe medici deoarece convergenţa celor două boli ar putea pune o şi mai mare presiune asupra sistemului sanitar din această ţară.

   

Pacient cu gripă și coronavirus
Gripă și coronavirus. O femeie de 54 de ani, din Mexic este primul caz din lume diagnosticat simultan cu gripă și coronavirus. Cazul a șocat întreaga comunitate și pune mari probleme medicilor deoarece convergența celor două boli ar putea aduce și mai multă presiune asupra sistemului sanitar din Mexic.

„A fost raportat în Mexic primul caz privind prezenţa simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala COVID-19, precum şi a virusului AH1N1, care declanşează gripa”, a precizat Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009.

Femeia care are gripă, dar este infectată și cu noul virus are antecedente de obezitate, suferă de o boală autoimună, iar în trecut a avut cancer și o afecțiune pulmonară cronică.

A început să se simtă rău la începutul lunii septembrie, și a fost internată la Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubiran.

A fost tratată timp de câteva săptămâni, după care a fost externată. Imediat după ce a ajuns acasă a făcut febră mare, iar familia a dus-o din nou la spital. De data aceasta, i-a fost detectat și virusul gripal AH1N1.

Este primul caz din lume în care un pacient este infectat în același timp cu gripă și coronavirus.

„Mai mult decât convergenţa celor două boli la aceeaşi persoană, un lucru mai puţin obişnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturaţie a spitalelor”, a scris pe Twitter, Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009.