Primul caz de faliment personal al unui român. Cum a explicat că nu-și mai poate achita datoriile

Primul caz de faliment personal al unui român a fost soluționat de o instanță de judecată, la cinci luni de la intrarea în vigoare a legii falimentului personal. Un cetățean a început o afacere pe cont propriu și nu a rezistat pe piață, acumulând datorii pe care nu le mai putea acoperi. Judecătorii au decis deschiderea procedurilor de insolvență prin lichidarea activelor, în urma dovezilor depuse de fostul om de afaceri.

   

„În data de 19 iunie 2018 a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, secțiunea «Debitori – persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi», primul caz de insolvență a unei persoane fizice. Instanța a decis în acest caz deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului” arată Oficiul Național al Registrului Comerțului, citat de avocatnet.ro

Nu i-a mers afacerea în construcții
Românul care a intrat în faliment personal. Adrian Roșu, din Constanța, a arătat că, în perioada 2007-2008, a demarat o afacere în domeniul imobiliar (construirea unor blocuri și vânzarea apartamentelor aferente). O parte dintre aceste apartamente au fost cumpărate încă din stadiul de proiect, însă debitorul nu a putut finaliza proiectul. Prin urmare, cumpărătorii nu au putut intra în posesia apartamentelor și au început executarea silită împotriva debitorului. În plus, acesta a arătat că, pe lângă datoriile faţă de cumpărători, acumulase şi datorii la bugetul de stat, în valoare de 12,5 milioane de euro.

Debitorul trăiește doar din salariu
De asemenea, fostul om de afaceri a declarat că „situaţia sa financiară este iremediabil compromisă şi un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi elaborat şi pus în executare, dat fiind că veniturile sale sunt obţinute exclusiv din salariu”. El are venituri de 1.162 lei, din care 50% se rețin și virează către popririle înființate de creditori.

Instanța a constatat că debitorul este în stare de insolvență „și nu există o probabilitate rezonabilă de a redeveni, într-o perioadă de maximum 12 luni, capabil să își execute obligațiile astfel cum au fost contractate, cu menținerea unui nivel de trai rezonabil pentru sine și pentru persoanele pe care le are în întreținere”. Pe cale de consecinţă, a admis cererea debitorului, a desemnat un lichidator judiciar şi a dispus deschiderea procedurii insolvenței prin lichidarea activelor debitorului. Hotărârea nu este definitivă.