Povestea tragică a lui John Pemberton, omul care a inventat Coca-Cola

Dacă John Pemberton nu ar fi luptat în Războiul Civil American, nu ar fi devenit dependent de morfină, iar noi nu am fi știut astăzi ce înseamnă Coca-Cola.

   

John Pemberton s-a născut în statul american Georgia, pe 8 iulie 1831. A absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850 a primit licența farmaceutică. În 1853 s-a căsătorit cu Annie Elise Clifford Lewis, iar împreună au avut un fiu. Când a izbucnit Războiul Civil, John Pemberton a luptat pentru Garda de Stat a Georgiei, care făcea parte din Armata Confederată.

După ce a fost rănit în Bătălia de la Columbus, a început să ia morfină pentru a își calma durerile și a devenit astfel, în scurt timp, dependent. Dorind să scape de această dependență, John Pemberton a început să facă experiențe cu coca, planta din care s-a obținut cocaina mai târziu. Bărbatul a încercat diferite combinații cu mai multe ingrediente. În cele din urmă, Pemberton a amestecat extractul de coca cu nuci kola, obținând astfel siropul pentru Coca-Cola.

El a umplut un borcan cu sirop și l-a dus la o farmacie pentru a oferi niște mostre. Clienții au fost de acord că siropul era excelent.


Pemberton a amestecat siropul cu apă carbogazoasă. Apoi a lucrat împreună cu Willis Venable, un proprietar de farmacie, pentru a perfecționa și a testa rețeta. La început, amestecul obținut a fost vândut în scopuri terapeutice, fiind recomandat pentru durerile de cap. Apoi, când a ajuns pe piață la prețul de 5 cenți paharul, amestecul a fost vândut pur și simplu ca băutură răcoritoare.

Apoi, când a ajuns pe piață la prețul de 5 cenți paharul, amestecul a fost vândut pur și simplu ca băutură răcoritoare.


Frank Mason Robinson a fost cel care a inventat aliterația Coca-Cola, un nume care combină principalele două ingrediente ale produsului. Astfel, compania Coca-Cola a fost înființată.

Chiar dacă a avut succes cu această invenție, Pemberton nu a putut renunța la morfină și a continuat să fie dependent. Deoarece morfina era scumpă, Pemberton s-a pomenit aproape de faliment. Așa că a început să vândă drepturile asupra formulei sale, alături de bucăți din companie. Pentru că încă mai avea speranța că băutura sa va avea un mare succes în viitor, Pemberton a păstrat o parte din dreptul de proprietate, pentru ca fiul său, Charley Pemberton, să moștenească totul.


Pemberton susținea că alte companii pot folosi formula, însă Charley era proprietarul denumirii de „Coca-Cola”. Doar că Charley era interesat să obțină bani cât mai repede. Așa că, în 1888, cu scurt timp înainte de moartea sa, John și Charley Pemberton au vândut tot magnatului Asa Candler.

În august 1888, John Pemberton a murit de cancer la stomac. La vremea morții sale, era falit și încă dependent de morfină.

Potrivit lui Pendergrast, cel care a scris cartea „Pentru Dumnezeu, țară și Coca-Cola – Istoria marii băuturi răcoritoare americane și a companiei care o fabrică”, Charley Pemberton a suferit și el din cauza abuzului de substanțe. Charley bea alcool și se pare că era mare consumator de opiu. De altfel, a murit la doar șase ani după moartea tatălui său.

Între timp, sub conducerea lui Asa Kandler, compania Coca-Cola s-a transformat în corporația Coca-Cola, devenind cel mai mare producător și comerciant de băuturi răcoritoare din lume.