Povestea orasului distrus de un supermarket

A fost odata un oras mic numit, sa zicem, Zalau. In acest mic oras, oamenii isi faceau cumparaturile la cateva mici magazine, isi cumparau fructele si legumele din piata, hainele de la mici croitori sau fabricate local si isi construiau casele cu mici constructori din zona. Cativa mici comercianti au inceput sa prospere si au inceput sa investeasca bani in constructii, in propriile magazine sau in noi afaceri generand noi afaceri.

   

Alti mici intreprinzatori au acoperit noua cerere cu firme mici de constructii, cu mici sere si evident au angajat parte din populatia orasului. Incet-incet, orasul nostru se dezvolta si incepuse sa se formeze o micuta clasa de mijloc a carei putere de cumparare crestea de la an la an.
Intr-o zi, in centrul orasului, un lant international de supermarketuri a venit si a deschis un imens magazin. In acelasi timp, agresiv, pe toate televiziunile straine, locuitorilor micului oras li se inducea un stil de viata extravagant, stralucitor insinuandu-se in mentalul colectiv in cel mai pervers mod dupa lungi studii de psihiologie sociala. Practic un nou mod de viata.

Prima data oamenii au mers din curiozitate la noul, luminosul si uriasul magazin. Era ceva ca in filme, ca in modul de viata vazut la televizor. Acest magazin era o parte din iluzia prosperitatii si a unei vieti la care ei nu ajunsesera inca. Dupa aceea au observat ca produsele vandute aici erau mai ieftine decat la vechile bacanii de unde isi cumparau cele necesare. Incet-incet orbiti de multimea produselor si veselia culorilor de pe ambalaje au inceput sa cumpere mai mult si mai mult.

Disperati, micii comercianti au constatat ca volumul vanzarilor le scadea pe zi ce trece. Au redus intial preturile. Unii chiar au rezistat caiiva ani. Dupa un timp, insa, supermarketul a inceput sa scada pretul si sa faca promotii, in mod ciudat, chiar la produsele care rezistau. Micii comercianti au fost nevoiti sa inchida magazinele. Multi oameni au ramas someri. Batalia pentru preturi s-a ascutit si mai mult sustinuta de un mediu politic incompetent si corupt. Romania a adoptat celebrul “Codex Alimentarius” menit sa sustina ieftinirea produselor din supermarket. Preturile in supermarket au scazut si mai mult. Mezelurile se puteau face acum din resturi si adaosuri chimice,carnea nu mai era perisabila injectata cu chimicale, legumele rezistau de acum o luna si erau perfecte, conservele nu mai erau conserve, hainele au inceput sa fie aduse din China, Bangladesh si alte tari la preturi mult mai bune ducand astfel la falimentul micilor fabricate locale. Sute de afaceri locale au dat faliment si mii de oameni au ramas pe drumuri. Taranii si-au parasite campurile si si-au abandonat serele. Banii incasati pe cumparaturi au fost transferati in alte tari si nu s-au mai intors in economie. Ministri importanti in guverne se laudau cu noile investitii compensand in acelasi timp cu imprumuturi lipsurile din bugete si neintelegand ce se intampla, preocupati mai mult de propriile afaceri-capusa sau de furtisaguri.
Dupa cativa ani…

Anii au trecut peste micul oras Zalau. Tinerii, in lipsa de locurilor de munca si in lipsa perspectivelor, au ales sa plece in orase mai mari la studii si in cea mai mare parte in afara tarii la munca de jos. Au fost numiti “scalvii Europei” si au invatat ce inseamna umilinta, chiar ei descendenti directi ai dacilor de la Porolissum. Constructorii s-au imprastiat in toate colturile lumii, croitoresele pricepute au ajuns ingrijitoare in tarile Europei.

Acum magazinul din centrul Zalaului arata vechi si obosit. Si-a atins obiectivul. A secat financiar mica comunitate si nimeni nu mai pune pret pe calitate. Marfa este din ce in ce mai proasta si mai putin diversificata. Cativa producatori internationali domina rafturile cu “mancarea zombie”. Populatia ramasa s-a imbolnavit din cauza alimentatiei chimizate si lipsita de valoare nutritiva. Cei care au ramas sunt imbatraniti intr-un oras-umbra a ce a fost odata.

Pagini: 1 2