Pensiile românilor vor crește de la 1 iulie. Anunțul, făcut de premier în ședința de guvern

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a precizat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că pensiile românilor de vor majora începând de la 1 iulie.

   

”Este o datorie pentru cei peste 5 milioane de pensionari. Punctul de pensie crește cu 10%, la 1100 de lei”, a transmis premierul României.

Pensia minimă va crește, astfel, de la 520 de lei, la 640 de lei, sume nete. Tot de la 1 iulie se măresc și prestațiile sociale pentru persoanele cu dizabilități.

Premierul a mai transmis că vor fi făcute investiții în mai multe domenii, în special în domeniul sanitar și a anunțat operarea și construirea unei bănci naționale de sânge.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat că în şedinţa de joi Guvernul va adopta măsuri pentru asigurarea finanţării necesare celor 350 de centre medicale de permanenţă, alocând în acest sens fonduri suplimentare Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Executivului.

“O măsură importantă pe care o luăm azi este finanţarea în domeniul Sănătăţii, asigurăm finanţarea necesară centrelor medicale de permanenţă, astfel încât pacienţii să poată să beneficieze de servicii medicale în regim de gardă, indiferent de ora sau de zona în care locuiesc. În prezent, funcţionează aproximativ 350 de centre medicale de permanenţă, în zone izolate sau greu accesibile, în special în mediul rural. Aici este nevoie de asistenţă medicală primară, în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Pentru aceste centre vom aloca fonduri suplimentare Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului”, a precizat Dăncilă.

Ea a reamintit că de la 1 iulie vor fi majorate pensiile, precum şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi.

“Aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare, începând cu 1 iulie, pensiile românilor se vor majora. Este o responsabilitate, dar şi o datorie de onoare faţă de cei peste 5 milioane de pensionari. Punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 iulie 2018, respectiv de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. De asemenea, pensia minimă garantată va creşte cu 23% tot de la 1 iulie 2018, respectiv de la 520 de lei la 640 de lei. Vorbim despre valori nete, pentru că este cunoscut faptul că pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Tot de la 1 iulie se măresc şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi”, a arătat prim-ministrul.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat joi, în debutul şedinţei de Guvern, că vor fi modificate condiţiile privind schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, permiţând astfel mai multor firme româneşti să poată aplica.

″În cadrul şedinţei de azi vom modifica schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor, cu impact major în economie. Prin acordarea acestei scheme de ajutor de stat, cu un buget anual de 145 de milioane de euro, se obţine un efect multiplicator în economie, prin angrenarea unor investiţii conexe, dar şi dezvoltarea furnizorilor locali de produse şi servicii. Prima modificare este dată de faptul că valoarea minimă a investiţiei se va reduce de la 10 milioane de euro la trei milioane de euro, pentru a da posiblitatea multor firme româneşti să poată aplica”, a precizat ea.

O altă modificare este legată de faptul că depunerea cererilor pentru finanţare se va realiza continuu, în limita bugetului acordat pentru anul în curs.

“Se renunţă la selecţia pe bază de punctaj, selecţia făcându-se pentru cererile care îndeplinesc criteriile şi condiţiile de eligibilitate. Operatorul economic poate demara proiectul de investiţii după depunerea cererii de acord pentru finanţare, astfel încât poate demara proiectul la o dată certă, conform planului său de afaceri”, a mai spus prim-ministrul.

Dăncilă a adăugat că pe ordinea de zi figurează şi un proiect privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual, “un act foarte important pentru pregătirea viitoarelor generaţii” pentru piaţa muncii.

“Această autoritate va gestiona relaţia dintre cererea şi oferta de locuri de muncă, în diferite domenii economice. Practic, punem bazele unui domeniu european, unei instituţii care să vină cu soluţii concrete pentru toţi cei interesaţi de sistemul de formare profesională. Vrem să venim în ajutorul tinerilor care vor să înveţe o meserie căutată şi bine plătită. Tot prin acest act normativ vrem să oferim soluţii pentru un număr mare de companii cu capital românesc sau străin care doresc să îşi pregătească viitorii angajaţi”, a adăugat ea.

Niciunul dintre actele normative despre care a vorbit premierul Dăncilă în ședința de guvern nu există pe ordinea de zi comunicată de instituție. În toate punctele atinse de premierul României în timpul discursului nu au fost atinse cele menționate pe ordinea de zi.