Oraşul terorizat de delincvenţi minori, ce nu pot fi traşi la răspundere în faţa legii: „Aşteptăm să mai crească“

Localnicii din oraşul vasluian Murgeni se plâng de minorii delincvenţi care comit frecvent furturi şi tâlhării, însă nu pot fi traşi la răspundere pentru că nu au vârsta legală. Ştiind că nu li se poate întâmpla nimic, aceştia intră peste oameni în case şi-i jefuiesc, apoi se răzbună şi pe cei care iau atitudine.

   

Delincvenţii provin în special din comunitatea de romi, în care numeroase familii, care nu-şi lasă copiii la şcoală, au un comportament în afara legii şi a societăţii. Unul dintre minorii romi cu grave probleme de conduită a fost arestat preventiv anul acesta, după ce în ultimii ani, deşi au fost deschise pe numele său mai multe dosare penale, nu a putut fi tras la răspundere, având mai puţin de 14 ani.

Adolescentul, în prezent în vârstă de 15 ani, a comis mai multe furturi şi tâlhării, dar în ciuda trecutului său infracţional şi a modului brutal în care acţiona, Judecătoria Bârlad a decis recent înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Şi asta în condiţiile în care mama adolescentului a declarat autorităţilor că ea nu mai are niciun control asupra copilului.

Procurorii au contestat decizia instanţei, arătând că măsura preventivă dispusă de instanţa de fond nu este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor. În calea de atac, Tribunalul Vaslui a revocat decizia Judecătoriei Bârlad, fiind menţinută măsura arestării preventive.

Adolescentului de 15 ani a fost trimis în judecată alături de alţi doi minori cu care participa la jafuri. Potrivit anchetatorilor, cei trei copii au dat dovadă de perseverenţă infracţională acţionând fără nicio reţinere, atât pe timp de zi, cât şi noaptea, uneori chiar în prezenţa persoanelor vătămate. Una dintre victime, atacată în toiul nopţii, a relatat anchetatorilor că de frica hoţilor, dormea cu banii ascunşi în haine şi cu lumina aprinsă. Chiar şi aşa, copiii tot au jefuit-o pentru că au aflat că femeia dormea cu banii ascunşi într-un şorţ.

”Cunoscând că persoana vătămată ţinea banii ascunşi într-un buzunar de la şorţul cu care era îmbrăcată, s-au apropiat de aceasta şi au încercat să caute banii. Întrucât persoana vătămată s-a trezit inculpatul V. F. a imobilizat-o, în sensul că i-a întors mâinile la spate, şi apoi i-a pus mâna la gură pentru a nu putea să strige după ajutor, iar inculpatul S. I., cu ajutorul unui cuţit găsit pe masa aflată în încăpere, i-a tăiat şorţul şi i-a sustras din buzunarul interior suma de 900 lei. După ce inculpatul S.I. a sustras suma de bani, a început să caute alte sume de bani, uitându-se după icoanele aflate pe pereţii din cameră, timp în care persoana vătămată era imobilizată în continuare de către inculpatul V. F.”, au precizat procurorii în actul de sesizare al instanţei.

Văzând că nu mai găsesc alte sume de bani, minorii au abandonat victima şi au fugit. Femeia, în vârstă de aproape 90 de ani, a ieşit în stradă, strigând după ajutor, însă atacatorii nu au fost prinşi.

Cum fentează camerele de supraveghere
Pe lângă furturi, copiii romilor se răzbunau pe cei care îndrăzneau să le ceară socoteală, tăind anvelopele autoturismelor. Pentru a nu fi surprinşi de camerele de supraveghere, aceştia le schimbau orientarea.

”Observând că autoturismul se află în dreptul unor camere de supraveghere, s-au îndreptat către acestea pentru a le întoarce în altă direcţie. Astfel, ajunşi sub camera de luat vederi, inculpaţii S.N. şi F. A. l-au ridicat pe inculpatul S. I., acesta reuşind să întoarcă camera de luat vederi cu obiectivul în sus. Ulterior, s-au îndreptat toţi trei către autoturismul persoanei vătămate. Inculpatul S.I. s-a îndreptat către anvelopele din partea stângă a autoturismului, a scos un cuţit şi l-a înfipt în laterala anvelopei faţă, după care s-a îndreptat către roata din spate şi a procedat la fel. In acelaşi timp, inculpatul F.S. a luat de la inculpatul S.N. un cuţit şi a tăiat anvelopele de pe partea dreaptă a autoturismului. După săvârşirea faptei cei trei inculpaţi s-au deplasat la locuinţa inculpatului F. S., revenind după aproximativ 5 minute pentru a îndrepta camera de luat vederi”, au precizat anchetatorii.

Adolescentul de 15 ani provine dintr-o familie numeroasă cu un nivel educaţional minimal, mama sa fiind cunoscută ca o persoană care se manifestă în comunitate cu un comportament violent. Mai mult decât atât, aceasta a declarat în mod repetat evaluatorilor de la Serviciul de probaţiune Vaslui că nu deţine nici un fel de control asupra fiului său, afirmând că, practic, ”nu-l poate stăpâni”.

„Inculpatul a fost în atenţia poliţiei pentru săvârşirea de mai multe infracţiuni şi chiar dacă îşi recunoaşte faptele şi le regretă, nu a depus nici un efort pentru a-şi remedia comportamentul infracţional”, au subliniat procurorii.