Ora de iarna 2018: cand trece Romania la ora de iarna! Uite cand trebuie sa dam ceasurile inapoi cu o ora

Trecerea la ora de iarna 2018 se apropie cu pasi repezi. Ca regula generala, schimbarea orei se face astfel:

   

– se trece la ora de vara in ultima duminica din luna martie; ceasul se da cu o ora inainte, ora 03:00 devenind ora 04:00
– se trece la ora de iarna in ultima duminica din luna octombrie; ceasul se da inapoi cu o ora, ora 04:00 devine ora 03:00.

Astfel, in acest an, Romania va trece la ora de iarna in data de 28 octombrie.

La nivelul Uniunii Europene exista o dezbatere deschisa care analizeaza posibilitatea eliminarii orei de vara. Potrivit unui sondaj realizat online, peste 80% din cetatenii UE sunt de acord cu aceasta masura.

Comisia Europeană va propune renunţarea la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă, în urma unei consultări la care au participat câteva milioane de cetăţeni europeni, a declarat vineri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează AFP.

“Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat postului german de televiziune ZDF. “Acest lucru va fi decis” în cadrul executivului european, a spus Juncker, adăugând că ideea este să se rămână permanent la ora de vară.

Propunerea Comisiei are nevoie de aprobarea statelor membre UE şi a Parlamentului European.

Aproximativ 4,6 milioane de persoane au luat parte la cel mai mare sondaj online derulat în istoria UE în perioada 4 iulie-16 august, iar trei milioane dintre respondenţi au fost din Germania.

Potrivit unor surse europene, 80% din respondenţi s-au declarat în favoarea renunţării la practica trecerii de la ora de vară la ora de iarnă. Oficial, Comisia Europeană va prezenta joi rezultatele sondajului şi nu a dorit să comenteze în avans.

Sondajul vine ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European în februarie, în care s-a cerut reevaluarea regimului schimbării orei precum şi în urma solicitărilor cetăţenilor şi a câtorva state membre.

Cei care se opun trecerii la ora de vară susţin că această practică nu a generat rezultatele promise. Comisia Europeană a descoperit că economiile de energie produse de trecerea la ora de vară sunt mici.

În schimb, mulţi cetăţeni din cele 28 de state se membre se plâng de efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra bioritmului lor, inclusiv tulburări de somn, nervozitate şi lipsa concentrării.