Opt adolescenţi au fost ridicaţi din curtea şcolii şi amendaţi de Poliţie. „Toţi copiii luaţi cu duba sunt olimpici“

Tatăl unuia dintre elevi descrie toată întâmplarea, întrebându-se dacă Poliţia Română a terminat lupta cu adevăraţii infractori.

   

Incidentul este relatat chiar de părintele unuia dintre elevii ridicaţi în seara zilei de sâmbătă, 2 octombrie, din curtea Şcolii 29 Constanţa. Bogdan Albota povesteşte că băiatul său, elev în clasa a IX-a, stătea sâmbătă, în jurul orei 20.00 împreună cu alţi colegi în curtea acelei şcoli.

„Pe timpul zilei au jucat baschet sau fotbal tot în curtea şcolii 29. La ora 20 au sosit câţiva poliţişti de la secţia 2 care prinseseră toţi infractorii din cartier şi au ridicat cu maşinile de poliţie cam 10 copii, ducându-i la secţia 2. M-a sunat copilul că e la poliţie şi nu ştie de ce, că nu a făcut absolut nimic rău”.

Părintele a mers la secţia de poliţie pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Un domn poliţist pe nume Ruţă îmi spune ca nu avea voie în curtea şcolii, conform Legii 61. Adică, dacă nu e elev în şcoala respectivă nu are voie să se joace şi nici să stea în curtea şcolii.”

Părintele a întrebat de ce nu este semnalizat acest lucru şi de ce poarta şcolii nu este închisă dacă accesul este interzis, iar poliţiştii au explicat faptul că şcoala a fost amendată în trecut cu 5.000 de lei pentru aceste abateri.

După mai multe ore, băiatul celui care relatează întâmplarea a ieşit din secţia de poliţie cu o amendă de 250 de lei.


„Nu asiguraţi terenuri de joacă decente pentru copii, nu asiguraţi paza şi închiderea terenurilor de joacă din incinta şcolilor, dacă chiar e problema aşa mare ca se joaca nişte copii. Nu în ultimul rând, toţi copii luaţi cu duba sunt numai olimpici şi învaţă la licee de renume începând cu: Ovidius, Traian, Eminescu, Călinescu. Nici un copil nu a avut vreodată probleme cu legea sau să fi primit vreodată o amendă şi toţi provin din familii bune”, mai scrie părintele revoltat. Totodată, acesta anunţă că părinţii vor contesta amenzile şi se întreabă dacă nu era cazul ca băieţii să primească un avertisment sau o explicaţie că nu trebuie să mai stea în acea curte. „Asta e România, ţara în care ne împiedicăm de probleme inventate şi nu rezolvăm adevăratele probleme”, conchide părintele.


De partea cealaltă, vecinii Şcolii 29 „Mihai Viteazul“ din Constanţa (foto sus) se plâng că în zonă este foarte multă gălăgie, mai ales seara. „Zi şi noapte este gălăgie, non-stop. Joacă fotbal cu conserve goale, mănâncă seminţe, beau, fumează, ascultă manele, mănâncă şaorma, ascultă muzica tare, fac zgomot, urlă, răcnesc, fără nicio jenă, inclusiv în toiul nopţii, până spre dimineaţă. Şi fete, şi băieţi – de la 14-15 ani în sus. Iar Parcul Tăbăcărie este la o aruncătură de băţ, distanţă de 5 minute de mers pe jos. Se pot duce în parc, dar stau pe alei, printre blocuri, pe bănci, în curtea şcolii. Ce rămâne în urma lor…”, spun vecinii care se plâng că n-au odihnă.