Oimiakon, Siberia – Viata la minus 70 de grade Celsius

Polul mondial al frigului este considerat satul Oimiakon, situat in nord-estul Siberiei. Denumirea Oimiakon inseamna in dialectul local „apa care nu ingheata. Si nu este vorba de o legenda, ci de un fenomen natural real: raul, care trece prin Oimiakon, in unele locuri nu ingheata chiar si cand se inregistreaza geruri de -50 de grade.

   

Recordul de temperatura in aceste locuri este de -71,2 grade Celsius. Insa cei care vin in aceasta zona le sunt suficiente si -50-55 de grade pentru a simti celebrul ger. „Incepem sa inghetam la -50 de grade Celsius. Daca este mai cald, adica temperatura este mai ridicata de -50 de grade, se poate considera ca n-a fost iarna”, mentioneaza o reprezentanta a administratiei din Oimiakon, care emite pentru turisti certificate care atesta vizitarea celui mai rece punct locuit de pe planeta.


Oimiakon are multi concurenti – alte sate din Yakutia, care aspira si ele la titlul de „polul frigului”. Insa Oimiakon continua sa ramana cel mai popular. Tocmai aici vin cei mai multi turisti, care vor sa simta pe propria piele ce inseamna gerul si sa vada cum se transforma momentan in abur apa clocotita dintr-un vas.

Pentru vizitatori, polul frigului este interesant si pentru ca acest loc nu este unul tipic pentru turisti. Cei care se ocupa aici de „sfera turistica” sunt mai degraba o exceptie de la regula si fac asta din entuziasm. Unul dintre ei este meteorologul local Valeri Vinokurov. El locuieste intr-o casuta din lemn cu o gradina mica, in care se afla statia de meteorologie. El ofera turistilor o singura camera cu mobila sovietica, le gateste delicatese din Yakutia: organe de cal sau peste crud inghetat. Dintre delicatese merita gustata si inghetata de Yakutia, facuta de Valeri si lasata „pentru un minut” sa inghete pe coridor. Baia trebuie umpluta manual cu apa, dintr-un butoi in care se topesc bucati uriase de gheata, noteaza romanian.ruvr.ro.


La Oimiakon turistii au sansa sa vada viata rurala, care nu se organizeaza dupa vizitele lor, ci isi urmeaza cursul firesc. Se pot face cumparaturi si in singurul magazin din sat, unde cheltui mai putini bani pe mancare decat la Moscova. Se poate vizita scoala, sala de cazane in care localnicii muncesc pentru a asigura caldura, se poate masura nivelul apei acolo unde raul nu ingheata.