O supravieţuitoare din Colectiv: Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici a văzut la pacienţi din zone de conflicte armate. Noi tot dintr-un război am scăpat

Alexandra Furnea, o supravieţuitoare a incendiului din clubul Colectiv, spune că, la 3 ani de la tragedie, România încă nu are nimic pentru arşi, de la programe de recuperare la spitale cu tot ce trebuie, deşi în 2015 Nicolae Bănicioiu spunea că „avem condiţii ca în Germania“. În schimb, Furnea povesteşte că medicul german i-a spus că asemenea cicatrici a văzut doar la pacienţi din zone de conflicte armate.

   

Alexandra Furnea spune că situaţia arşilor s-a înrăutăţit în România după anul 2015 şi se întâmplă frecvent ca spitalele „de specialitate” să nu primească răniţi. „Cada verde de la Arşi este încă pe poziţii. Chiar acum, o infirmieră surmenată, prost-plătită şi depăşită de situaţie încearcă să spele pacientul aşa încât acesta să nu moară de durere”, spune Furnea.

Ea subliniază că la noi nu există niciun spital care să „aibă tot ceea ce îi trebuie” pentru îngrijirea arşilor. De asemenea, în România nu există un program de recuperare medicală pentru arşi. Mai mult, oamenii sunt externaţi „cu plăgi deschise de teamă să nu se suprainfecteze”. „Pleci fără să fii informat cu privire la vreun protocol de îngrijire şi fără o reţetă medicală. În acte scrie că eşti vindecat. De fapt, eşti plin de răni şi de microbi”, spune Furnea.

Ea povesteşte şi diferenţa între cum te tratează medicii în Germania faţă de ce se întâmplă în România: „Acolo am înţeles ce înseamnă să îţi pese de arşi. Să gândeşti un sistem întreg prin care să îi sprijini în aşa fel încât să nu rămână mutilaţi şi să nu aibă coşmaruri din cauza condiţiilor din spitale”.

Furnea mai arată şi că medicul german i-a spus că nu a mai văzut astfel de cicatrici decât la „pacienţi sosiţi din zone afectate de conflicte armate”. „Suferiseră arsurile într-un atac sau în luptă şi, până să ajungă într-un centru specializat, fuseseră trataţi cu improvizaţii, băi în apă sărată”, arată ea.

„Îmi vine să îi spun că şi noi tot dintr-un război am scăpat. Acelaşi pe care România îl duce de 30 de ani încoace împotriva corupţiei şi căruia i-am căzut victime toţi cei care am fost nenorociţi de sistemul medical de stat, distrus de furturile lor”, mai arată Alexandra Furnea.