O femeie a murit de cancer de colon la 40 de ani. Ce simptome a ignorat

O femeie a murit din cauza cancerului de colon, pentru că a ignorat simptomele. Vezi care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze.

   

O jurnalistă a povestit cum sora ei a murit de cancer de colon, pentru a trage un semnal de alarmă și a-i face pe oameni să meargă la medic la primele simptome. Povestea ei a apărut pe prevention.com și s-a viralizat. Julissa Catalan a dezvăluit faptul că sora ei, Emma, a murit de cancer de colon în 2010. Ar fi avut șanse să trăiască, spun medicii, dacă ar fi cerut ajutor de la primele simptome. Când a primit diagnosticul, boala era, deja, în stadiul IV.
Emma a ignorat simptome precum regurgitații urât mirositoare, oboseală cronică, diaree, sânge în scaun și crampe dureroase. S-a gândit că aceste semne sunt rezultate unor boli ușoare, precum o alergie alimentară sau sindrom premenstrual.

Care sunt semnele cancerului de colon
În primăvara anului 2005, familia Emmei și-a dat seama că ceva nu este în regulă cu ea. Emma ieșise la alergat cu o altă soră a ei, când a simțit nevoia să meargă urgent la baie. S-a oprit în cel mai apropiat fast-food, dar când s-a întors de la toaletă, avea pantalonii plini de sânge. Pentru că nu mai putea ascunde faptul că este bolnavă, i-a spus surorii ei că are aceste simptome de aproape un an.

În acel an, Emma fusese la două cinici, dar pentru că nu avea asigurare medicală, nu și-a permis să meargă la un gastroenterolog. Niciunul dintre medicii care au vazut-o nu i-au recomandat o colonoscopie, ci i-au pus diagnosticul de colită. Colita este inflamația membranei colonului și are aceleași simptome cu ale cancerului. Doctorii nu au fost îngrijorați de sângele din scaun și nu i-au spus să facă analize amănunțite. Deși Emma și-a dat seama că ceva nu este în regulă, i-a fost teamă de răspunsul pe care l-ar putea afla de la alți medici și nu a făcut alte investigații. În plus, faptul că doi medici i-au spus același lucru o liniștise.

După episodul de la alergat, celelalte simptome au devenit tot mai supărătoare. Balonarea nu mai apărea doar în timpul sindromului premenstrual. Stomacul era tot mai mare și mai dur, simulând o sarcină. Emma ar fi adormit oriunde, inclusiv în timpul unor conversații. Pleca, uneori, de la birou la sora ei, care locuia în apropiere, pentru a dormi câteva minute.

Când lucrurile părea din ce în ce mai grave, Emma și-a rugat angajatorul să îi facă o asigurare de sănătate, pentru a-și putea face colonoscopia. A făcut analiza într-o zi de marți, iar joi, medicul i-a dat rezultatul: cancer de colon, stadiul IV. Vineri a fost operată de urgență, iar medicii i-au mai dat 6 luni de trăit.

Cum a reușit Emma să depășească prognosticul medicilor
După ce a aflat că are cancer, Emma a început să aibă mai multă grijă de ea, pentru a-și prelungi viața. A ales să mănânce doar alimente organice, mult spanac, sucuri verzi și a limitat consumul de carne și cafea. A renunțat la produsele care conțineau semințe, precum și la popcorn, pentru a ajuta colonul să funcționeze mai bine. Pentru că știa că tumorile se hrănesc cu zahăr, a renunțat complet la dulciuri. A făcut foarte multă mișcare, chiar dacă era foarte obosită. Cu aceste schimbări a reușit să trăiască 5 ani. Dacă ar fi mers mai devreme la medic, șansele să învingă cancerul erau mult mai mari.