Nu scăpăm de zăpadă! În ce zi din decembrie vor începe ninsorile în București și în toată România. Meteorologii ANM, în alertă

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se menține rece, mai ales în primele ore ale dimineții, iar prognoza pentru luna decembrie oferă, spun specialiștii, ”o gamă variată de fenomene meteorologice”.

   

În ceea ce privește ninsorile, conform accuweather.com, acestea își vor face apariția la sfârșitul lunii decembrie, chiar în noaptea de Revelion. În restul intervalului, temperaturile se vor situa între 3 și 10 grade Celsius. Regimul termic mediu va fi in general apropiat de media climatologică. Valori peste media climatologică se pot înregistra în sudul țării. În intervalele calde din cursul lunii decembrie, temperaturile maxime pot depasi 10°C în sudul țării. În nopțile cele mai reci, din partea a doua a lunii, temperaturile minime pot cobori sub valoarea de -20°C in depresiunile din nordul și centrul tarii. Cantitățile de precipitații vor depăși valorile medii climatologice în jumatatea nordică a țării, iar în rest vor fi apropiate de valorile normale. Ninsorile pot fi asociate temporar cu intensificări ale vântului, mai ales în zona montană. Se va produce polei, iar în nopțile reci va fi ceața cu depunere de chiciură.

„Luna de început a iernii, decembrie, se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice: ninsoare care asociată cu intensificări ale vântului determină producerea viscolului, fenomen care apare cel mai des în Câmpia Munteniei, în Dobrogea şi în estul Moldovei. Va fi ceaţă persistentă, mai ales în zonele de câmpie şi în depresiuni si mai rar, lapoviţă şi ploaie. O influenţă deosebită asupra ţării noastre încep să aibă din această lună dorsala anticiclonului est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi, într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni. Temperatura aerului marchează o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de ultima lună de toamnă”, transmit specialiştii ANM.