Noi reguli pentru șoferii români după Brexit! Mașinile cu volan pe dreapta, din Marea Britanie, nu mai pot fi omologate în România

Odată cu Brexitul apar noi reguli pentru șoferii români. astfel, mașinile cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu vor mai putea fi omologate în România.

   

Certificatul emis în Marea Britanie nu mai este valabil în România odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Astfel, singurele mașini de origine britanică ce vor fi primi certificatul necesar sunt doar cele care au volanul pe partea stângă.

Așadar, șoferii care vor să cumpere mașini britanice vor fi nevoiți să le mute volanul pe partea stângă, modificare ce poate avea costuri destul de ridicate.

Vești importante pentru șoferii români!
De asemenea, șoferii care deja și-au înmatriculat în România mașinile cumpărate din Marea Britanie nu vor trebui să repete procedura de obținere a certificatului respectiv. Însă, chiar și aceștia, dacă vor face modificări importante autoturismului, dintre cele care sunt înscrise în cartea de identitatea a vehiculului, vor fi nevoiți să schimbe poziția volanului dacă vor să își omologheze mașina.

„Toate modificările aduc un plus de siguranţă prin postul de conducere situat pe partea stângă, dar un plus de risc prin faptul că aceste modificări pot fi făcute necorespunzător. Să fie schimbate conducte de frână, NU prelungite, modificate, făcute ca instalațiile sanitare, e important ca și caseta de direcție să fie amplasată corect, la locul ei”, arată Emil Gâtej, instructor auto.

De precizat este că șoferii care și-au cumpărat mașina din Marea Britanie și vor să o înmatriculeze în România mai au la dispoziție 90 de zile pentru a face acest lucru.

Instructorul auto a explicat pentru Digi24 de ce mulți șoferi care au mașini cu volanul pe dreapta fac accidente pe străzile din România.

„Cel mai rău este la depășiri, pentru că nu poți, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm așa cum se circulă (…) Cea mai grea situație este când avem în față noastră un camion, cu semiremorcă, cu spate mat, nu vedem absolut nimic și atunci nu ai cum să ieși dacă viteza de deplasare a acestuia este redusă din varii motive – e foarte dificil, tendința e să vrei să scapi, să ieși de acolo, ai senzația că ai o mașină, dar cea mai mare problemă este că nu vezi!”, a mai explicat Emil Gâtej pentru sursa citată.