Nelu Tătaru, despre o posibilă revenire la starea de urgență! „Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu”

Epidemia de coronavirus continuă să pună probleme și să facă noi victime. În acest context, Ministrul Sănătății a vorbi despre importanța respectării regulilor impuse, de către toți oamenii, subliniind faptul că în funcție de comportamentul acestora situația poate evolua spre bine sau ne putem întoarce la o perioadă de carantină.

   

Nelu Tătaru a vorbit despre situația din ultima perioadă și despre faptul că oamenii trebuie să fie și mai precauți din cauza apropierii sezonului rece. Mai mult, întrebat dacă, după alegerile locale, autoritățile se gândesc la un lockdown parțial, Tătaru a răspuns că totul este posibil și doare efortul colectiv de a ține virusul la distanță va înlătura această ipoteză sumbră.

„Noi avem în evaluare orice scenariu. Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să gândim ce putem face că să nu avem o creștere a numărului de cazuri. Haideți să vedem ce putem face pentru a menține un platou după o lună grea și să ajungem pe o pantă descendentă. Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lockdown sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli, avem acțiuni concrete în unitățile sanitare – dar repet ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează această pandemie, se tranșează în prespital”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Digi24.

„Să nu ne gândim la previziuni sumbre”
Nelu Tătaru a pus accentul pe situația delicată prin care toată lumea trece. Acesta s-a artătat totuși încrezător și a vorbit chiar și despre o posibilă scădere a numărului de noi cazuri în luna octombrie.

„Eu spun să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 14 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli, să respectăm aceste reguli. Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani. Am avut un început de an diferit, vom avea și scrutin electoral diferit”.

Încercăm să menținem acest platou. Și dacă menținem acel platou, spre jumătatea lunii octombrie să ne gândim și la o scădere de număr de cazuri. Dar să nu uităm, vine sezonul rece, sezonul gripei, trebuie să acționăm ca atare”, a mai spus Nelu Tătaru.