Mumia lui Lenin! Povestea celui mai bine conservat cadavru de pe Pamant

Într-un mausoleu din Piața Roșie din Moscova, mumia lui Lenin stă întinsă pe un pat de mătase roșie, într-un sarcofag din sticlă ornată. Ochii celui care a fost Vladimir Ilici Lenin sunt închiși, părul îi este pieptănat și mustața aranjată cu grijă.

   

Fostul lider bolșevic este îmbrăcat într-un costum negru, modest, iar brațele i se odihnesc de-o parte și de alta a corpului. Chiar și la 94 de ani de la moarte, mumia lui Lenin pare atât de vie, încât se spune că adeseori sperie copiii mici.
Procedura secretă care păstrează mumia lui Lenin atât de bine conservată rămâne învăluită în mister până în ziua de astăzi.

La o primă privire, mulți presupun că trupul este făcut din ceară. Însă este vorba de corpul adevărat și impecabil conservat al revoluționarului bolșevic.

Cum a rezistat mumia lui Lenin atât de bine, un timp atât de îndelungat? Toate organele interne au fost îndepărtate și au fost lăsate doar scheletul și mușchii.

Corpul este reîmbălsămat periodic și este supravegheat cu grijă, încă din ziua în care Lenin a murit, de o echipă de specialiști loiali.

Povestea începe în 1924
Lenin a murit pe 21 ianuarie 1924, iar planul original fusese ca el să fie îngropat. La început, el a fost îmbălsămat doar temporar, pentru a preveni descompunerea.

Apoi, după o ceremonie funerară de patru zile, în timpul căreia zeci de mii de oameni s-au luptat cu gerul și au venit să-i cinstească memoria, Lenin urma să fie îngropat.
Dar, se pare că patru zile nu erau suficiente pentru cei îndoliați. Demnitarii și cetățenii străini voiau să salute cu respect cadavrul liderului decedat.

Așa că sovieticii au decis să construiască un mausoleu temporar, din lemn. Trupul lui Lenin a fost depus înăuntru.Mulțumită temperaturilor scăzute, care variau între -7 și -6 grade Celsius, trupul lui Lenin a rămas aproape în perfectă stare.

După 56 de zile, oficialii sovietici au decis să nu îl îngroape și au început să cântărească posibilitatea de a conserva permanent cadavrul.

Temperaturile scăzute conservaseră corpul lui Lenin până în acel moment. Astfel, planul inițial a fost ca liderul bolșevic să fie înghețat.

Ministrul Comerțului Internațional, Leonid Krasin, a primit permisiunea de a căuta echipamente speciale de refrigerare, în Germania.

Dar, înainte să înceapă să caute așa ceva, doi chimiști au sugerat varianta îmbălsămării.

Citeste continuarea!