Minunile Caracalului: Ștampilele SRI și IGPR, pe afacerile domnului Țîrnă, paznic cu bicicletă și interpus al interlopului Remus Rădoi. Tragedia din Caracal a pus în lumină legăturile dintre polițiști și șefii clanurilor locale

Tragedia din Caracal a pus în lumină legăturile dintre polițiști și șefii clanurilor locale. Șefii clanurilor nu mai sunt simpli bătăuși care terorizează prin forță cartierele, sunt oameni de afaceri. Controlează firme de pază. Firme care participă la licitații lansate de instituțiile statului și obțin avize de funcționare de la Ministerul Afacerilor Interne și SRI.

   

Remus Rădoi, zis Codiță, cel căruia Nicolae Alexe, fost adjunct al șefului IPJ Olt, i-a cerut ajutorul în căutarea Alexandrei Măceșanu, susține că are în grupul său trei firme de pază. Una dintre ele este Safety Security SRL, o firmă înființată în 2006 și controlată de Codiță.

Safety Security a înregistrat anul trecut un profit brut de peste 1 milion de euro (5.089.341 de lei) și are o cifră de afaceri de peste 2,75 de milioane de euro (13.220.261 de lei). În acte, la Asociații Persoane Fizice apare drept unic asociat Țîrnă I. Dumitru, născut pe 2 octombrie 1958, în comuna Redea, județul Olt.

Celălalt nume care apare este al Mariei Oprescu. Maria Oprescu este împuternicit persoană fizică și are puteri depline de reprezentare și administrare. La Registrul Comerțului nu există înregistrări cu privire la filiale, sedii secundare sau puncte de lucru, alte persoane din conducere, nimeni altcineva care să aibă drept de semnătură și reprezentare.

Țîrnă, „milionar” pe bicicletă


Am vrut să îl cunoaștem pe Dumitru Țîrnă, milionarul în euro, din fruntea Safety Security. L-am găsit în fața casei sale, aflată aproape de intrarea în satul Redea, la 9 kilometri de Caracal. Țîrnă ieșea cu bicicleta să cumpere pâine de la brutărie. Purta slapi de gumă, pantaloni scurți, o cămașă cu mânecă scurtă și o șapcă pe care este steagul Italiei. Are 60 de ani și doi fii, foști bodyguarzi ai lui Remus Rădoi.

– Dumneavoastră conduceți Safety Security? – Da, eu sunt pus acolo în acte. Dar de firmă se ocupă fiul meu. – Care dintre fii, Ionuț sau Cristi? – Cristi. – Și unde se ocupă, unde are sediul firma? – Cum vă întoarceți la Caracal, intrați în oraș, faceți dreapta… O să vedeți o clădire mare de sticlă, pe colț. Acolo lucrează.

– Și pe aici vine, îl vedeți des? – Nu l-am mai văzut de două-trei zile. – Sunteți pensionar? – Nu, lucrez ca paznic. – La Safety sau la altă firmă? – La altă firmă. Bărbatul urcă pe bicicletă, salută și pleacă spre brutăria unde găsești pâine caldă și “portofele” cu brânză dulce. Conform paginii sale de Facebook, Cristi Adrian Țîrnă, cel care s-ar ocupa de firmă, locuiește în Marea Britanie, la Nottingham, și lucrează la o companie de construcții, Wates Construction.

Celălalt fiu al lui Dumitru Țîrnă, Ionuț, apare ca administrator al Thug Security, firmă care, împreună cu Safety Security, a încercat să obțină paza Metrorex, la o licitație de la începutul anului. Între 2016-2018, Thug Security a încheiat 69 de contracte cu statul.


Am fost și la clădirea mare din sticlă spre care ne-a îndrumat Dumitru Țîrnă. Este, în acte, sediul social al Safety Security, pe strada Plevnei, nr. 2, din Caracal. Un mic mall chinezesc, numit Red Plazza, în care se vând papuci, lenjerie, detergenți și haine. La etajele 2 și 3, unde ar trebui să funcționeze Safety Security, sunt doar uși închise. Prin geamuri, se văd câteva obiecte de mobilier de birou. Lângă sediul Safety se află și un morman de gunoi, care, spun localnicii, zace acolo de multe luni, după ce s-a dărâmat o casă veche, din apropiere.

Paznicul din Redea și această clădire unde se vând chinezării sunt “fațada” Safety Security. O fațadă pe care Rădoi nici nu s-a obosit s-o “tencuiască”. Dumitru Țîrnă și Maria Oprescu sunt singurii care au dreptul să negocieze și să semneze contracte în numele firmei Safety Security. Conform informațiilor de pe SEAP, sistemul electronic de achiziții publice, Safety Security SRL are 57 de contracte pe bani publici, cele mai multe încheiate prin cumpărare directă sau prin negociere fără invitație de participare. Peste două milioane de euro a încasat Safety Security din contracte cu instituții ale statului, de la înființare și până în 2018. Firma păzește, printre altele, obiective ale Academiei Române, între care cabana de la Rotunda, comuna de unde sunt frații Ciocan, afaceriști, dintre care unul e deputat PSD. De asemenea, Safety Security a primit de la Consiliul Județean Cluj paza unei investiții pe bani europeni – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care încă nu este funcțional.