Minorităţile despre deputaţii lor după votul Codului Penal: de la “Suntem mândri”, la „Regretăm că ne reprezintă”

Voturile deputaţilor care reprezintă minorităţile etnice în Parlament au fost decisive pentru adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Sunt 17 parlamentari în grupul minorităţilor. Dintre cei 12 prezenţi la şedinţa de miercuri, 9 au votat “pentru”, 2 împotrivă (Uniunea Rutenilor şi Forumul Germanilor), iar unul, liderul grupului, Varujan Pambuccian, de la Uniunea Armenilor din România, s-a abţinut.

   

Am încercat să aflăm reacţia comunităţilor din spatele acestor deputaţi, în legătură cu votul pe Coduri. Conform legii, un deputat care reprezintă minorităţile are nevoie de minim 1.000 de voturi, pentru a ocupa un loc în Parlament. Există şi minorităţi numeroase rămase fără deputat, cum este cea tătară, cu peste 30.000 de membri. În această legislatură, n-are reprezentant din pricina unor dispute la nivelul organizaţiei.

Romii din Teleorman: “Regretăm că Vasile Daniel e deputatul nostru!”

Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa, sucursala Teleorman, Mielu Lixandru, s-a arătat foarte nemulţumit de activitatea parlamentarului Vasile Daniel.

Reporter: Aţi fost consultaţi în legătură cu votul pe noile Coduri Penale?

N-a fost întrebat nimeni, nu ne-a informat nimeni, despre nimic, acest Vasile Daniel nu ne-a dat nici acum, nici altă data vreun telefon. Sunt dezamăgit, mai ales că e de aici, din Alexandria. E colegul meu de partidă, că nu suntem partid, suntem asociaţie, dar vă spun sincer că nu sunt mulţumit de activitatea lui. I-am propus să aibă un birou parlamentar, aici, să i-l amenajăm, a refuzat.

Reporter: Ce aşteptări aveaţi de la deputatul Vasile Daniel?

Păi, să ne ajute să comunicăm mai bine cu instituţiile. Nu mai există un birou judeţean pentru romi, cum era pe vremea deputatului Nicolae Păun. Am lucrat 17 luni în Prefectură, acum lucreze pe-afară. Noi vrem ca ajutorul social să fie acordat numai celor bolnavi, care nu pot munci. Dar nu se doreşte asta, primarilor le convine ca romii să fie asistaţi, să fie masa de manevră la alegeri. Iar inspectorii din primării sunt, ca s-o spun direct, agenţi electorali ai primarilor.

Citeste continuarea!