Militarii români, revoltați după ce au fost arși la bani de MApN

De departe, în aceste zile cea mai citită ”carte” din întregul sistem este Legea nr. 168/ 2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 715 din 8 august 2020. Dar mai ales articolele 4 – (1) și 12 din cadrul respectivei legi, cele care dau dreptul militarilor care au participat la misiuni externe la suma neimpozabilă de 1.000 lei lunar.

   

Însă degeaba conferă Legea 168/2020 acest drept, dacă șefii structurilor militare din sistem refuză să aplice prevederea. Astfel că militarii care și-au riscat viața în misiuni externe, indiferent dacă sunt de la Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Protecție și Pază sau alte structuri iau mai puțini bani decât ar trebui! Desigur că o mie de lei nu este o sumă uriașă, însă cu atât mai mare este frustrarea. Mai ales că această ”golănie” a șefilor se adaugă și la altele, cum este cazul Ministerului Apărării Naționale.

Acolo unde, spre deosebire de colegii de la Ministerul Afacerilor Interne, militarii Armatei Române mobilizați în prima linie a frontului anti – COVID nu beneficiază de sporurile salariale prevăzute pentru orele lucrate în weekend, sâmbăta și duminica. Fiind forțați să primească la schimb doar zile libere! Dar și acelea atunci când ”dinamica operativă” o va permite…

Se ajunge în instanță!

Greu, foarte greu de explicat de ce oare șefii structurilor militare, în loc să țină cu oamenii din subordinea lor, preferă să îi umilească pe aceștia în continuare. Chiar și atunci când este vorba despre acordarea drepturilor financiare care li se cuvin legal, ci nu neapărat de ”Oscar”-urile sau alte prime care la aceștia oricum nu ajung niciodată. Cum este și cazul Legii 168/2020, deși a fost publicată în Monitorul Oficial de aproape jumătate de an, tot nu este aplicată. Cel mai relevant exemplu fiind cel al Serviciului de Protecție și Pază.

Acolo unde nivelul de iritare crește pe zi ce trece, mai ales după ”legendarea” colonelului Voroneanu Dumitru cum că SSI-ul său ar fi reușit ”să penetreze grupurile de WhatsApp ale cadrelor și rezerviștilor”! Mulți dintre aceștia fiind deciși să își caute dreptatea în instanță, dând SPP-ul în judecată, dacă nu li se dă cei 1.000 de lei neimpozabili pe lună. Situația este însă și mai sumbră la Ministerul Apărării Naționale.

Acolo unde ”Ciucă al nostru” ignoră nu doar acordarea acestor drepturi bănești pentru cei care au fost în misiuni externe, dar i-a ”sărit” și pe militarii care participă la misiunile anti – COVID. Și care nu primesc bani în plus pentru weekend, ci doar zile libere…