Meteorologii au facut anuntul: cum va fi iarna acestui an in Romania! Cand vine zapada si cat de frig va fi

Elena Mateescu, director general al Administratiei Nationale de Meteorologie, a vorbit despre vremea ciudata care a pus stapanire pe Romania in ultima perioada.

   

Elena Mateescu a declarat ca tara noastra experimenteaza ceea ce se numeste „vara indiana”, un fenomen in care perioadele de tranzitie dintre anotimpuri se decaleaza simtitor.
Oficialul ANM a precizat ca toamna acestui an va avea conditii de vara, iar iarna va veni foarte tarziu in Romania.

„Pozitia unde ne aflam permite si va ramane intr-un climat temperat-continental. Insa putem sa sesizam, din punctul de vedere al evolutiei celor patru anotimpuri, de pilda poate o iarna mai tarzie – asa cum s-a intamplat in acest an, cand luna martie ne-a adus conditii autentice de iarna, sau sa ne aduca veri mai tarzii, pentru ca, in ultimii ani, in luna septembrie, in primele doua decade, am inregistrat valori termice specifice zilelor de vara, cu maxime de peste 25-35 de grade.

„Nu excludem ca aceasta tendinta sa se pastreze, adica sa inregistram astfel de anomalii in perioadele de tranzitie. Pentru primavara sa avem perioade in care conditiile de iarna sa fie elementul definitoriu, iar pentru lunile de toamna, sa ne aduca aminte ca inca vara este prezenta.

„Specialistii numesc acest fenomen o prelungire a verii, acea vara indiana care, asa cum am spus, nu exclude sa se semnaleze astfel de conditii si in prima parte a toamnei in tara noastra”, a explicat Elena Mateescu.