Meteora, locul unde cerul se unește cu pământul

Situat la granița nord-vestică a câmpiei Thessaliei, în apropiere de orașul Kalambaka, Grecia, Meteora este locul parcă așezat între cer și pământ. De o frumusețe ireală, odată ajuns aici o să vezi o fabuloasă pădure, însă nu de pomi, ci de stânci.

   

Meteora este un vestit centru monahal al Răsăritului Ortodox, apărut în secolul al XI-lea, asemănător cu Muntele Athos, doar că aici mai găsești doar șase mănăstiri din cele 24 care existau în trecut, iar accesul este permis atât femeilor, cât și bărbaților.

Peșterile create în stâncile din Meteora păstrează și acum poveștile impresionante ale călugărilor sau pustnicilor credincioși care obișnuiau să locuiască în ele. Masivele muntoase ale Meteorei ar proveni, potrivit geologilor, din o veche deltă a unui mare fluviu care acum câteva mii de ani se vărsa în îngusta şi adânca parte a mării care acoperea pe atunci câmpul thessalian.

Interesant este faptul că prima femeie care a pășit pe tărâmul sfânt din Meteora a fost Regina Maria a României, în anul 1921. Condiția ei de regină era mereu dublată de condiția de femeie. Astfel, când starețul Mănăstirii Marea Meteoră i-a spus că nici o femeie nu a călcat în lăcașul din vârful stâncii și că lor, femeilor, le este interzis accesul acolo, regina a replicat:”Eu nu sunt femeie. Eu sunt regină!” Ea a fost prima urmașă a Evei care intrat în „mănăstirea interzisă femeilor”, însă cu adevărat Meteorele s-au deschis acestora abia o jumătate de secol mai târziu.

Cert este că sentimentul care te învăluie când ajungi în Meteora nu poate fi povestit, ci trăit. Priveliștea este fermecătoare, iar ceea ce poți lua cu tine, la întoarcerea acasă, din acest loc binecuvântat de atâta rugăciune, este liniștea sufletească, sentimentul căutat de mulți dintre noi.

Așa că, dacă ai ocazia să ajungi în Grecia, nu rata să vizitezi și mănăstirile de la Meteora.