Mesajul apărut la „Matei Balș” după incendiul care a ucis opt persoane: „Ne omoară de vii bătrâni, tineri sau copii”

Mesajul apărut la „Matei Balș” după incendiul care a ucis opt persoane. Incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș a ucis nouă persoane până în prezent. Tragedia de la spitalul din București a șocat o țară întreagă și i-a determinat pe unii să posteze un mesaj cutremurător chiar în fața unității medicale.

   

Incendiul de la „Matei Balș” a îndurerat familii și a șocat o țară întreagă. Faptul că se întâmplă astfel de tragedii în sistemul medicald din România, i-a determinat pe unii să reacționeze. Pe clădirea din fața Institutului Național „Matei Balș” a apărut un mesaj cutremurător, alături de câteva coroane de flori și lumânări aprinse în memoria victimelor care au murit din cauza incendiului. „O poveste fără sfârșit a unui sistem nenorocit care ne omoară de vii bătrâni, tineri sau copii!„, a fost mesajul cutremurător scris pe peretele clădirii din fața spitalului.


Ultimul deces s-a înregistrat la o femeie de 70 de ani, care era transferat la Spitalul de Urgență „prof.dr. Dimitrie Gerota”, internată la Secția de Terapie Intensivă. Femeia se afla în stare gravă intubată, avea comorbidități și era diagnosticată cu coronavirus.

În saloanele ATI nu era căldură
Medicul Adrian Marinescu a declarat pentru Digi FM că în saloanele de Terapie Intensivă de la Institutul Național Matei Balș nu era o temperatură potrivită pentru acest sezon. Cu toate că au fost achiziționate centrale termice, acestea vor fi instalate abia săptămâna aceasta. „Nu era o temperatură de confort. Acum, noțiunea de frig sau de suportabil cred că este relativă, depinde de percepție. Noi am încercat în nenumărate rânduri să punem problema în ceea ce privește termoficarea centralizată și, mai mult decât atât, ne-am străduit și chiar cred că vom reuși, în această săptămână să avem un sistem independent cu centrale termice. Lucru care nu a fost deloc ușor, pentru că fiind un sistem pavilionar e destul de grei de realizat„, a declarat medicul.

De asemenea, specialistul a recunoscut că saloanele ATI de la spitalul „Matei Balș” sunt aerisite rar din cauza frigului de afară. Dacă geamurile ar fi deschise, pacienții ar îngheța de frig. Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că va fi prezentat un raport referitor la incendiul de la Spitalul Matei Balș care va curprinde și situația generală a sistemului de sănătate. De asemenea, acesta a menționat că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu se implică în ancheta incendiului.