Membru în conducerea Petrom: România a fost de două ori în acest an aproape de pană generală de curent

România a fost de două ori în acest an în pragul unei pene generale de curent electric, cel mai recent caz fiind săptămâna trecută, când au fost oprite un reactor nuclear de la Cernavodă și centrala de la Brazi, a declarat Franck Neel, membru în conducerea Petrom și responsabil cu sectorul gazier.

   

”România a fost foarte aproape de black-out de două ori în acest an, o dată la începutul anului, în iarnă, şi a doua oară zilele trecute, când au fost oprite atât Unitatea 1 de la Cernavodă, cât şi centrala de la Brazi”, a spus Neel, în cadrul unei conferințe de profil.

Cauza o constituie lipsa capacităților de producție a energiei electrice. România a importat la maximum energie electrică din Ungaria săptămâna trecută, iar recent prețul energiei a ajuns la peste 750 de lei pe fiecare MWh, dublu față de celelalte țări din regiune.

România vrea să acorde subvenții de 10 miliarde de lei Complexului Energetic Oltenia, argumentând în fața Comisiei Europene că, în caz contrar, compania ar intra în faliment. Or, compania este vitală pentru ca România să nu aibă probleme în alimentarea cu energie. Complexul Energetic Oltenia produce o treime din totalul României.