Medicii au descoperit un nou simptom al infecției cu coronavirus. Afectează în special tinerii

Cele mai frecvente simptome ale coronavirusului sunt febra, tusea, greutatea de a respira și oboseala, dar o nouă descoperire a cercetătorilor francezi schimbă ceea ce știam până acum. Pe lângă simptomele cunoscute, medicii ORL din Franța, au adăugat și anosmia, adică pierderea bruscă a mirosului, relatează AFP.

   

Adăugarea acestui nou simptom pe lista celor care ar trebui să confirme coronavirusul a fost făcută în contextul în care mai mulți medici au observat o izbucnire a cazurilor de infecție cu COVID-19 care aveau lipsa completă a mirosului. Potrivit Șefului Direcției pentru Sănătate din Franța, Jerome Salomon, pacienții prezentau anosmia fie drept singurul simptom, fie în asociere cu dispariția gustului (ageuzie).

Un nou simptom pentru infecția cu coronavirus
Acest simptom este întânit destul de rar, în special la tineri, care dezvoltă forme nu atât de severe ale bolii, a precizat Jerome Salomon. Totodată, el a ținut să menționeze ce este de făcut dacă cineva întâmpină anosmia. Specialistul îi îndeamnă pe oameni să nu încerce să își administreze singuri pastile în acest caz și să apele cât de repede la medicul de familie.

„Trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a explicat Șefului Direcției pentru Sănătate din Franța.

Pentru a face populația conștientă de acest nou simptom, Societatea Franceză de ORL a lansat un apel pe rețelele de socializare. Totodată, mai mulți specialiști au ținut să sublinieze că există o conexiune certă între îmbolnăvirea cu coronavirus și simptomul lipsei de miros.

Avertismentul specialiștilor privind noul simptom
„Există o legătură evidentă între anosmie şi virus. Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive”, a afirmat Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL.

După primele cazuri studiate de asociația profesională a medicilor ORL, medicii au ajuns la concluzia că pacienții care prezintă anosmia fac parte din categoria de vârstă 23-45 de ani.