“Medicamente care sa intareasca imunitatea unui copil, nu exista! Chiar daca vedeti si cititi o groaza de reclame! Sunt doar trucuri comerciale”

Aproape fiecare mamă cu copil mic sau de grădiniță are o obsesie pentru „întărirea imunității”. Caută informații pe internet, insistă la medicul de familie să i se prescrie tratament și cere părerea farmacistului – care din preparate este „mai căutat”, respectiv, cel mai bun.

   

Fiecare durere a copilului, mama o resimte de o mie de ori mai intens. De aceea ea vrea să-l protejeze. Să anticipeze orice răceală, orice boală! Așa că va cumpăra siropuri-minune, ceaiuri pe bază de plante și alte capsule despre care a citit pe forumuri și în bucletele de la farmacie că ar întări sistemul imunitar. Despre capcana companiilor farmaceutice și cele mai frecvente greșeli comise de mame, aflați din interviul cu medicul pediatru-imunolog Tatiana Gorelco.

Doamnă Gorelco, mamele vor să-și protejeze copiii de orice strănut, de orice răceală. Agitația cu privire la „întărirea imunității” se intensifică mai ales toamna, atunci când începe școala și grădinița. Trebuie sau nu să ne implicăm în sistemul imunitar al copilului?

Categoric nu. Este absolut normal ca toamna copiii, uneori, să se mai îmbolnăvească. Gravitatea și frecvența îmbolnăvirii organismului depinde de sistemul imunitar.

De ce, totuși, se îmbolnăvesc atât de des copiii de grădiniță?
La grădiniță se întâlnesc copii cu diferită floră. Adaptarea la „colectivizare” este însoțită, de obicei, de o infectare mai frecventă. Ca să aibă o imunitate puternică, copiii trebuiesc căliți: plimbați-i în aer liber; respectați regimul termic adecvat în încăpere – temperatura ideală trebuie să oscileze în jur de 20 de grade, iar umiditatea în jur de 60%; în cameră nu trebuie să fie praf și nici un ungher cu mucegai; zilnic faceți curățenie umedă… Acestea nu sunt doar norme igienice, dar și măsuri care contribuie la întărirea organismului și, în special, la întărirea sistemului imunitar.

Există o metodă efectivă și rapidă de întărire a sistemului imunitar? Care sunt obiceiurile nesănătoase care pot împiedica întărirea imunității?
În primul rând, trebuie să impunem un mod sănătos de viață. Să evităm situațiile de stres și emoțiile negative. Despre alimentația sănătoasă se vorbește mult dar nu se face nimic. Sănătatea copilului nu este ameliorată de produsele ce conțin conservanți și coloranți. De aceea sunt categoric interzise băuturile sau bomboanele colorate. Încetați să mai dați copiilor maioneză, ketchup și mezeluri! Aceste produse fac rău organismului și influențează și asupra imunității. Evitați contactele cu bolnavii acuți. Cu cât mai multe infecții vor fi în jur, cu atât probabilitatea de îmbolnăvire este mai mare. Dacă este posibil, duceți copiii vara la țară. Lăsați-i să respire aer curat și, dacă este posibil, să umble doar desculț. Toată vara! Aceste condiții sunt cele mai eficiente pentru întărirea imunității. Folosiți medicamente doar în cazuri excepționale și doar la indicația medicului – în nici un caz cu scop profilactic!

Pag Anterioara1 din 2