Medic Epidemiolog: ”Dacă rata de infectare se menține, în decembrie putem să ajungem la 9.000 infecții”

România înregistrează un salt uriaș în rândul pacienților infectați cu Sars-Cov-2. Sunt 6.867 de noi cazuri raportate astăzi.

   

Din păcate boala se răspândește cu viteză și în rândul copiilor. În același timp crește și numărul morților. Un jandarm de doar 43 de ani care până zilele trecute protesta împotriva măsurilor de siguranță s-a stins noaptea trecută.

“Este o luptă groaznică! Protejaţi-vă” Acesta a fost ultimul mesaj postat de căpitanul Ionuţ Câmpean acum 4 zile pe Facebook. Era disperat. Le transmitea prietenilor că este o boală grea şi că de 5 zile se luptă cu ea fără succes. Fusese internat pe 23 octombrie. Miercuri seară s-a stins.

Picioiu Floriana locotenent Jandarmeria Sibiu: ”Suntem alături de familia îndurerată şi resimțim, cu profund regret, pierderea unui camarad de nădejde și a unui om bun”.

Până când s-a îmbolnăvit, jandarmul nu a crezut în existenţa virusului. Cel puţin asta reiese din multele postări pe care le-a făcut de-a lungul pandemiei, despre măsurile de siguranţă şi cei care purtau mască.

“Pentru cei cu creierul la ei, viaţa merge înainte. Pentru restul, masca” afirma acum două săptămâni, înainte să se infecteze. Ionuţ Câmpean avea doar 43 de ani şi era supraponderal. Este doar unul dintre cei 103 de români care au murit în ultimele 24 de ore.

Proiecţia arată 9633 de cazuri pe 10 decembrie iar la terapie intensivă 3389, cu mult peste numărul de paturi de care dispunem iar numărul morţilor poate ajunge la 12.847. Sunt date seci, care vorbesc însă despre o realitate cruntă care ne aşteaptă dacă se păstrează acest ritm de infectare. Din nefericire am putea ajunge şi la 30 de mii de infectări pe zi.

Nelu Tătaru Ministrul Sănătăţii: ”2,48 avem 3-4 săptămâni grele, 3-4 săptămâni în care încercăm să limităm creşterea numărului de cazuri pentru a putea ajunge pe un platou. Haideţi să participăm cu toţii la scăderea numărului de cazuri”.

Bucureştiul şi judeţele Timiş, Sălaj, Alba, Cluj şi Harghita rămân în scenariul roşu. Clujul şi Salajul au deja 4 infectări la mia de locuitori. În Timişoara, creşte numărul de infectări în rândul copiilor. Sunt internaţi 94 de elevi la care se adaugă cei cu vârsta de sub 6 ani.

Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara: ”Cel mai mic pacient îl avem acum, are 2 săptămâni. Ceea ce e de remarcat că cei mici nu dezvoltă o formă de boală sau dezvoltă minime episoade de febră şi apoi sunt ok, ceea ce este foarte bine pentru că lucrul ăsta ne încurajează ca să îi primivim ca pe oameni bolnavi”.