Marturia incredibila data de ÎPS Teodosie după tragedia bebelușului mort la Suceava: “Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm”

Arhiepiscopul Tomisului a declarat marți, la Antena 3, că regulile pentru creștinare nu trebuie schimbate, după cazul tragic al bebelușului mort după botez, în Suceava. ÎPS Teodosie a specificat că procedurile aparîn Sfintele Canoane, drept urmare acestea nu pot fi modificate oricum acum.

   

“Nu vom schimba ritualul botezului! Nu ne intimidăm”
Arhiepiscopul Tomisului a făcut primele declarații, după cazul bebelușului mort înecat după botez în Suceava.

Patriarhia a anunțat, luni, că există posibilitatea ac preotul să nu îl scufunde complet pe bebeluș în cristelniță, ci doar să îi toarne apă pe creștet. Întrebat ce părere are despre inițiativa de schimbare a ritualului pentru botez, ÎPS Teodosie s-a declarat împotriva acestui lucru.

„Nu. Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm. Așa a fost și cu lingurița. Păi cum să schimbi lingurița? Am explicat, lingurița e Maica Domnului. Înlocuiești pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic.” a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Potrivit primelor informații, la botez bebelușul ar fi fost scufundat complet în apă, la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava, însă procedura nu ar fi fost făcută corect. Polițiștii au deschis, inițial, dosar pentru vătămare corporală din culpă, dar ăn noile condiții fapta preotului paote fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în primă fază în rem, însă, acestea urmează să se îndrepte, cel mai probabil spre preotul care a oficiat slujba, a scris Monitorul de Suceava.

Decizia radicală luată de BOR cu privire la activitatea preotului
Biserica Ortodoxă Română a luat o decizie cu totul radicală cu privire la preotul care a botezat bebelușul de doar o lună și jumătate, mort la Suceava. Astfel, preotula fost suspendat în ceea ce privește slujirea pe toată perioada în care se va desfășura ancheta, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânta mai specificat că orice detaliu legat de acest caz poate fi solicitat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, acolo unde se desfășoară ancheta.

,,Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Patriarhia Româna spune că a cerut Arhiepiscopiei Sucevei să urgenteze ancheta în cazul bebelușului mort după botez și atransmkis că este alături de familia copilului, transmite Mediafax.

,,Am transmis la Suceava rugămintea urgentării anchetei pe care o desfășoară Arhiepiscopia Sucevei. Rezultatul acesteia, coroborat cu rezultatul anchetei desfășurate de autoritățile laice, va fi făcut public de Arhiepiscopie. Cât mai curând. (…) Poziția Patriarhiei Române este una de profundă compasiune față de familia copilașului decedat, atât de greu încercată acum și a cărei durere nici nu o putem înțelege deplin”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.