Mama ei a nascut-o la scurt timp dupa Cernobil. A vazut cum are picioarele, apoi a fugit din maternitate. Cum arata astazi

Oksana Bondarchuk este o fetiță cu dizabilități, care s-a născut în anul 1989 în orașul Khmelnytskyi din Ucraina. La naștere, îi lipsea o mare parte din picioare, mâinile ei erau diforme, unghiile îi lipseau cu desăvârșire și, mai mult decât atât, avea și probleme cu rinichii.

   

Cauza malformațiilor s-a presupus a fi dezastrul de la Cernobîl, care avusese loc cu trei ani înainte de nașterea ei. Părinții fetei s-au simțit nepregătiți să îngrijească un copil cu dizabilități, așa că au abandonat-o într-un centru de plasament imediat după naștere.


De atunci, Oksana nu și-a mai văzut niciodată părinții.

În cei șapte ani pe care i-a petrecut la orfelinat, fetița a îndurat mai multe decât mulți și-ar putea imaginea. A fost bătută, agresată și abuzată sexual. Singurul lucru care a ajutat-o să reziste a fost gândul că într-o bună zi cineva o va adopta, ceea ce s-a și întâmplat.

Oksana avea cinci ani când și-a întâlnit pentru prima oară viitoarea mamă, dar din cauza legilor ucrainiene, au mai durat încă doi ani până când aceasta a reușit să o adopte. În toată această perioadă, Gay, mama adoptivă din SUA, a păstrat legătura cu ea, i-a trimis fotografii în mod constant și s-a ocupat de toate documentele necesare pentru ca adopția să aibă loc.

Imediat ce a ajuns în SUA, starea de sănătate a lui Oksana s-a agravat, iar picioarele ei au devenit din ce în ce mai sensibile. Noua ei familie i-a oferit toată îngrijirea de care avea nevoie. Doctorii au putut să îi rezolve problemele pe care le avea la mâini, însă au decis că trebuie să îi amputeze picioarele. Astfel, la doar nouă ani, Oksana a rămas fără ambele picioare.

Operația a decurs conform planului, iar fetița a învățat în scurt timp cum să își folosească noile picioare, reușind chiar să alerge, să patineze și să se plimbe cu bicicleta. Protezele au ajutat-o să își descopere marea ei pasiune: întrecerile.

În anul 2012, Oksana a participat la Paralimpiada de la Londra, unde a câștigat medalia de argint. Imediat după competiție, a fost remarcată de o revistă sportivă și i s-a propus să realizeze o ședință foto nud. Imaginile au fost mai reușite decât Oksana a sperat și au făcut înconjurul lumii.

Doi ani mai târziu, fata a câștigat o medalie de bronz și una de argint la schi, în cadrul Paralimpiadei de iarnă de la Sochi.

Fetița de la orfelinat cu handicap s-a transformat într-o tânără puternică, al cărei curaj și determinare sunt un model demn de urmat pentru ceilalți.