Mai puține restricții pentru persoanele vaccinate. Anunțul făcut de autorități!

Mai puține restricții pentru persoanele vaccinate! Anunțul a fost făcut de de preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie.

   

Ministerul Sănătății și ministerul Economiei au format un grup de lucru ce are ca scop introducerea unor libertăți pentru persoanele care s-au vaccinat anti-COVID.

Mai puține restricții pentru persoanele vaccinate!
Mai precis, autoritățile își doresc ca persoanele vaccinate sau cele cu test COVID negativ să poată participa la evenimentele interzise sau restricționate parțial, precum competițiile sportive, teatru sau cinema. Totodată, se ia în calcul și ca acestea să poată servi masa la restaurant, fără să existe o limită de persoane.

Ministerul Sănătății și cel al Economiei a avut deja o întâlnire cu reprezentanți ai mediului privat pentru a discuta aceste propuneri.

“Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Sănătății și Economiei. La finalul acestei săptămâni, secretarul de stat Paul Ene de la Ministerul Economiei va coordona prima întâlnire a grupului de lucru”, spune Daniel Mischie.

”Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală. Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie pentru Economedia.

Cum va funcționa Certificatul Verde

Și Germania discută introducerea unor facilități pentru persoanele vaccinate. Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a anunțat că treverea celui de-al treilea val al pandemiei ar putea veni cu o serie de libertăți pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid-19.

Daniel Mischie a explicat și cum ar putea funcționa acest mecanism la un restaurant. Potrivit acestuia, vor exista zone delimitate pentru persoanele vaccinate și cele care nu s-au imunizat. În zona persoanelor vaccinate acestea nu vor mai fi nevoite să se supună restricțiilor. Nu va mai exista limită de persoane la o masă și nici distanțarea de 2 metri între mese.

Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui certificat verde, valabil în toate statele UE, ce va facilita circulația cetățenilor. Acesta este o dovadă digitală că persoana a făcut vaccinul anti-COVID , are un rezultat negativ la test sau a fost infectat cu Sars-Cov-2. Certificatul va conține un cod QR, astfel încât să poată fi verificat de autortăți simplu și rapid.