Mai aveți așa ceva pe acasă? Iată cât costă acum niște ștergare țesute manual acum

Există persoane care încă pun mare preț pe tot ce ține de tradiția românească. Sunt români care au păstrat și încă au acasă ștergare țesute manual acum zeci de ani. Iată cât costă acum un astfel de articol de artizanat.

   

Un mesaj de pe rețelele de socializare a strâns sute de aprecieri la scurt timp de la postare. O femeie din Bacău scoate la vânzare mai multe articole de artizanat, care sunt țesute acum zeci de ani, cel mai probabil, de mama sa.

Mai aveți așa ceva pe acasă? Cât costă acum ștergare țesute manual
“Vând articole de artizanat, țesute manual acum 40 ani”, este anunțul postat de o femeia din Bacău pe un grup dedicat locuitorilor din acest oraș.

Cei mai mulți au fost curioși să afle prețul unor astfel de articole de artizanat, extrem de frumoase.

“50 lei ștergarele de asezat masa/ prosoapele de artizanat 100 lei cuverturi de pat 150 lei, carpete 100 lei”, este răspunsul dat de femeia din Bacău.

“Foarte frumoase, prețul este infim la cata munca este!”, a comentat un internaut.

“Total de acord dar este dorința mamei mele”, este răspunsul dat de femeia din Bacău.


Ștergarul cu noroc la bani, în tradiția populară
Ștergarul aduce noroc la bani, în tradiția populară românească. Iată ce rol important are acest articol de artizanat Bănuţii adunați într-un borcan se vor păstra în bucătărie, lângă o pâine într-un ștergar timp de trei săptămâni, vor atrage norocul la bani, spun gospodinele despre acest obicei străvechi.

Un alt obicei din tradiția popular spune că, dacă în căminul tău toate merg prost, există un ritual care, în timp, a adus bucurii nesperate. Se ține post timp de trei zile: miercuri, joi şi vineri. În acest timp, aceasta va rosti rugăciunea „Tatăl Nostru”, va alunga orice gând rău şi va medita asupra binelui care să vină în căminul său.

Vineri seara, persoana în cauză va prepara o prăjitură delicioasă . Când aceasta s-a rumenit, se aşează sub un ştergar nou, de culoare albă lângă o icoană. Sâmbătă dimineaţa, persoana se va ruga din nou: va rosti rugăciunea Crezul, apoi o rugăciune prin care invocați sporul şi bucuriile.

”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu Cel prea Înalt, Mă rog ţie cu smerenie către a Ta slavă şi vrere/Dă-mi Puterea de a înmulţi Pâinile şi Peştii , cum a făcut în pustietate Puterea Ta Dumnezeiască/ Când ai săturat noroadele./ Vezi-ne Iisuse Hristoase Viaţa şi nevoile / Şi asemeni păsărilor cerului/Fă-ne să dobândim, / Tot ce ne este de trebuinţă /. Nu cerem Dmnezeule averi / Nu cerem bogăţii ,/ Ci doar atât cât cere trupul nostru muritor, pentru a vieţui în lumea în care ne-ai lăsat/Dumnezeule Prea Înalt. Prin puterea şi voinţa ta , din ceea ce avem / Prin mare mila Ta Să dăm cu dragoste celor care nu au/, Astfel încât să se bucure / Şi cel străin/, şi cel nevoiaş/ şi cel bolnav/ De la masa noastră /, de la casa noastră/, de la toate ale noastre/ când nevoia bate la uşă/, Nu rămânem ferecaţi,/ci dăruim cu sufletul curat , mulţumindu-i lui Dumnezeu că avem de unde da./Din prinosul casei noastre/celor nevoiaşi /, celor străini /Dă-ne bucuria Doamne/că suntem în stare de a da. Amin!”