„Macelarul in alb” din Piata Victoriei a recunoscut! Ce spune despre gazul folosit pentru dispersarea multimii

Vineri aproximativ 50.000 de persoane au protestat in Piata Victoriei impotriva Guvernului Romaniei.

   

Protestul s-a terminat violent, multimea fiind dispersata de jandarmi, care au folosit forta fizica, gaze lacrimogene si tunuri cu apa.
Ciocnirile violente s-au soldat cu 440 de raniti, multe dintre ei ajungand la spital pentru a primi ingrijiri medicale.

In ultimele zile pe retelele de socializare au circulat imagini cu un barbat imbracat in alb care ar fi coordonat intreaga operatiune a jandarmilor.

Marti, intr-un interviu exclusiv pentru Kamikaze, Catalin Paraschiv, seful Brigazii Speciale a Jandarmeriei, si-a recunoscut identitatea si implicarea in operatiunile de vineri seara.

Catalin Paraschiv a explicat de ce a ales sa poarte acea tinuta alba si a explicat ca in niciun moment nu a venit in Piata cu gandul de a coordona o interventie a jandarmilor.

„Ca sa fii un bun comandant trebuie sa ai o perspectiva, sa poti la un moment dat sa mergi chiar inspre oameni, sa fii vizibil, sa poti sa porti un dialog. În momentul in care m-as imbraca la fel ca oamenii mei, sa-mi pun o cagula, casca de protectie, in combinezon, as fi o testoasa, n-as mai fi vizibil. (…) E vara, e cald, asa am venit efectiv imbracat de acasa. Aveam doua posibilitati.

„Eu, unul, am mizat ca n-o sa se intample nimic la acest miting, eu n-am venit ca vezi Doamne se va tulbura ordinea publica. Daca aveam o astfel de informatie sau macar intrezaream o astfel de atitudine, cred ca ma imbracam altfel. Eu, unul, am mers pana in ultima secunda ca de fapt n-o sa fie niciun fel de interventie. (…) Esarfa – s-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protectie si de un fel de batista mai mare, ca nu puteam, sa scot servetelele din 30 in 30 de secunde”, a declarat Catalin Paraschiv.

Referitor la gazul folosit de jandarmi pentru a dispersa multimea, Catalin Paraschiv a tinut sa precizeze ca acesta nu este letal, asa cum s-a vehiculat pe internet.

„Jandarmeria este dotata cu diferite dispozitive care utilizeaza gaze lacrimogene, aici ma refer la Cloro-benzol, de fapt e Cloro-benzal, CS, care se foloseste în concentratie maxima de 1%. E o concentratie foarte mica. Daca domnii specialisti care au aparut pe la TV macar deschideau un Google, observau ca ultimele studii s-au facut în urma unei interventii a americanilor, iar Oficiul special al Procuraturii SUA, care cred ca e o institutie serioasa, a considerat ca acest gaz produce doar în stari exceptionale leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritatii ale mucoaselor.

„Letal nu poate sa fie de nicio culoare decât daca este utilizat în cantitati foarte mari în spatii închise. Jandarmeria foloseste mai multe tipuri de armament si aici ma refer la grenade iritant-lacrimogene, care au CS sub forma de pulbere, cartuse iritant-lacrimogene pentru lansator, ceea ce s-a vazut ca pleaca din armele acelea. Tragem la 45 de grade sau la 50 de grade, în functie de distanta la care vrem sa cada lovitura si bineînteles sprayuri lacrimogene sau butelii.

„Tot niste studii americane au aratat ca zona cea mai toxica a CS a celui lichid. Jandarmeria nu foloseste în stare lichida acest gaz. E foarte legal, e aprobat si utilizat în toata lumea. România e una din tarile care îsi cumpara munitie nu neaparat din România”, a mai adaugat Catalin Paraschiv.