Ludovic Orban, anunț de ultimă oră despre reintroducerea declarațiilor pe propria răspundere pentru a ieși din casă

Pentru că lupta cu noul cronavirus este departe de a lua sfârșit, peremierul Ludovic Orban a făcut, duminică, noi declarații despre măsurile de prevenire a răspândirii virusului în România. Acesta a vorbit despre posibilitatea aplicării unor noi restricții și despre posibilitatea reintroducerii declarației pe propria răspundere.

   

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că autoritățile au în vedere aplicare de noi restricții pentru a limita răspândirea virusului. Acesta a admis că se ia în calcul posibilitatea restricționării circulației pe timp de noapte, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Ulterior, duminică, 25 octombrie, Ludovic Orban a revenit cu noi declarații. Acesta a fost întrebat de jurnaliști despre reintroducerea declarația pe propria răspundere.

„Nu vă grăbiți! Deocamdată, suntem în evaluarea eficienței măsurilor care sunt în vigoare la depășirea diferitelor praguri.

Abordarea noastră ține cont de nivelul de răspândire în comunitatea locală, deci sunt măsuri luate la nivel local, cele mai multe dintre ele. Sigur că ele au aplicabilitate generală, dar se aplică local, în funcție de depășirea pragului”, a explicat premierul.

Chiar dacă declarația pe propria răspundere nu a revenit încă la nivel național, în mai multe localități din țară aceasta a fost reintrodusă.

Declarația pe propria răspundere este din nou necesară în localitățile Sic și Săvădisla, din județul Cluj, după ce a fost instaurată carantina totală din cauza numărului ridicat de noi îmbolnăviri. Într-una dintre comune, s-au înregistrat peste 13 cazuri la mia de locuitori. În cealaltă, zeci de persoane care au participat la un botez s-au infectat de la un lăutar, confirmat ulterior cu noul coronavirus.

Astfel, în urma exploziei de cazuri a fost instaurată carantina, iar la intrarea în localități au fost prezente autoritățile care îi verifică pe cei care vor să intre sau să iasă. Dacă nu au o declarație pe propria răspundere, accesul le este interzis.